Poly 機械工程 你問我答 (for 2021 DSEr/ 未來DSEr)

76 回覆
0 Like 18 Dislike
有咩想知即管問
未考完2021 DSE 嘅dser 快啲去溫書/休息
幾間大學嘅機械工程有咩分別?
點solve Navier-Stokes equation.
讀書既野用唔著 不如直接讀i大 拎住張沙紙做full time part time讀degree 搵錢仲快
只可以computationally solved
多數出呢做E&M?
機械工程,自毀前程
少時讀mechan,中年揸貨Van
與其讀機械,不如考多屆
我對Poly 機械工程最熟,其他U 聽人講/上網睇only, 歡迎其他U 機械工程嘅巴絲打補充/糾正:

Poly: Year 1已經係機械工程。可以唔使煩timetable 因為poly 會幫你預先set 好,之後先叫你自己揀其他minor 科/CAR subjects (類似大學通識,有4個範圍)。year 1 & 2 比較輕鬆,尤其year 1 啲數基本上都係Dse mth + m1&2 ,頂多難少少。gpa 方面唔會拉curve, 只要努力就會有收穫。year 2 可以揀剩低兩年讀純mechan 定產品設計(好少人揀)

City: 都係可以Year 1已經入咗機械工程,唔使擔心year 2 入唔到,但如果未肯定自己對邊個工程有興趣,以下啲U可能係你嘅選擇。

UST: 聽講好chur, gpa 低其他人一個grade 係常事。UST ME 有提供aerospace engineering,可以揀純mechan 定aerospace。

HKU & CU: 我唔太熟,聽講可以自己砌timetable, 好處係有彈性時間表,壞處係要自己承擔reg唔到科嘅責任。

建議同學可以去各間U 嘅info day (而家應該變咗online) 睇吓,我當年都有直接問poly AE 個prof,問poly AE 同UST ME 嘅aerospace 有乜分別
係… 始終香港需求最大係呢樣
如果對風火水電冇乜興趣,可以去維修電梯lift 之類嘅公司做
都聽唔少人會去中電港燈煤氣做
亦可以考慮科學園區內果啲start up, 伏唔伏就睇你點睇
又或者直接去外國讀postgrad, 之後留喺外國做嘢
有heart 嘅話歡迎你,冇heart 或者當mechan 係水泡嘅話,我只會話你大學4年要預咗讀得好辛苦,mechan 一向workload 都唔少
如果對研究有興趣,gpa 都係重要嘅。申請外國postgrad 果時,gpa 太低都好難有好學校收
小弟mech first hon gradmech喺香港冇乜出路,就算好有heart,唔出國都係死路一條
佩服佩服
咁我都唔可以排除有人真係好鍾意做E&M
diffuse interface model ?
所有問讀工程既post 一律負評
點睇mechanic 咁深咁難讀,但人工唔夠其他廢科高,例如幼教,nursing
唔敢講其他科係廢,唔同專業有唔同工作環境

個人覺得人工低係因為香港唔重視工程,所以勁嘅人走到嘅話都走咗

UG 係HK 讀主要係省錢同埋比自己了解下係咪真係咁鍾意mechan,係hk 讀mechan 真係唔多機會發揮到
我唔明ust有aero讀, 但香港冇aero industry
香港aero得維修可以做,基本上只有HAECO 同HAESL ,始終香港地方細,只適合輕工業
Poly 都有AAE, 不過聽講唔係主要for 維修呢啲technical 嘢
做車房算唔算汽車工業? 又唔見有automobile engineering
Mechan 可以包所有enginesss 飛機/船/車都可以召喚mechan
而家重有冇industrial center? 當年(2002 )在IC 所學的到今日都好有用。

入面有生產制造業各行各業都比你落手做下,比你知道大概原理。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞