Poly 機械工程 你問我答 (for 2021 DSEr/ 未來DSEr)

76 回覆
0 Like 18 Dislike
Poly 還有一幢。
樓主你有幾多同學走咗去做bse?
過唔過8成
樓主點睇mechatronics
有啊,不過個人覺得學嘅嘢唔係太深入,要自己主動啲同啲啊sir 吹吓水
我未grad, 但係基本上都預咗有機會做同E&M/civil 相關嘢,個別已經有自己方向除外
幾好玩
唔好再講咩重唔重視工程
too young too naive
經濟只講供求
香港工程師人工低係需求低
而需求低有好多原因 我至少講到三個

第一係因為無製造業
從來做製造業先需要基礎工程科學知識
例如做CAD CAM 你要讀過下書先識
同要驚你走去對家金主先出會出高價留人
回到現實係香港做工程師
實際上係做買手同技術轉移
物料同機器技術都係供應商解決
做物流技術含量低 做品質保證需求少
搵文憑學歷既人都做到
成街工程大學生入行實際上都係做低技術野
每日淨係搞一大堆證明文件
點會高人工?

第二係因為建造業需求少
樓宇建造同基建建造係香港係少需求
已發展既香港除左填海得返重建
重建又好影響經濟同城市生態 只可以慢慢做
直接令建造業工程師需求少 金主肯出既錢自然少

第三係因為營運中既基建系統同工廠已飽和
極少運作中既大型系統比你管
主要既兩電一鐵都飽和左
少數做生產製造如石屎飲品製藥都少請人
又係果句需求少 金主肯出既錢自然少

上面幾方面加加埋埋咪需求少人工低
講咩社會形象差 唔重視工程 係小朋友先講既說話

工程師係逐水而生既職業
建立完個工序 設計完個系統 就得返維修做
唔同其他職業如護士技工 要靠個人去做工序
做完一單project 要搵第二單做先搵到錢

總之
如果鍾意工程 自覺要受重視
你應該去做其他國家做工程
或者做政治家改變香港經濟發展方向

係我講得唔夠詳細,多謝Ching 補充。我大致上都同意Ching 你嘅講法

需求低咪自然唔重視你,人工唔高好正常,你唔做仲有大把人做,除咗一啲special case 例如Ching 你第一點咁講

我贊成大家因為鍾意工程,想學當中嘅嘢先讀,因為現實黎講,香港冇乜可能會突然對工程有大量需求,一向都係話讀果行未必會做果行,工程系所授嘅soft skill 喺其他行業都好有用

人工方面,只可以話如果你係勁人,去邊度做邊行都可以好出色。就咁同其他專業(喺香港)比較人工高低,其實有欠公允。每個國家/地區都有其獨特優勢,想更上一層樓咪自己去尋覓果啲適合自己一展所長嘅地方囉。香港經濟增長主要係靠金融同貿易物流,所缺乏嘅係醫療專才,工程師冇咁受歡迎都正常啫。如果真係鍾意做某一行,其實根本唔使理社會重唔重視你,最緊要係你要重視你自己,知道自己做緊乜嘢,達到你自己嘅目標咪可以囉,正常人都唔使全世界都鍾意/重視自己嘅
有,但係而家覺得未必適合自己
洗唔洗讀motor control同small signal model of semiconductor?
我對industrial嘅興趣開始冇咁高,而家覺得US 好似適合自己多啲(如果去到嘅話)
睇翻syllabus,唔覺有一科特別講motor control,至於對small signal model of semiconductor, 就有科係EE 開嘅(多數每科開頭嘅英文簡稱就係代表果科係來自於咩系)有教BJT:
“Bipolar junction transistors (BJTs): basic structures and symbols, applications as linear analog amplifiers, BJT amplifier basics, modes of operation, input and output characteristics. BJT circuits: DC equivalent circuits and analysis, load line, Q-point, various DC biasing schemes.”

唔updated 嘅syllabus 傳送門: https://www.polyu.edu.hk/me/wp-content/uploads/2019/12/43499-PD-2019_rev-1_21-Aug.pdf
有兩科control 一科係compulsory 一科係elective
唔係最top嗰堆讀左等於冇讀
用得著機械工程嘅地方真係太少
一開始入唔到大公司基本玩完又考唔到牌
就算係做機械工程 班師傅自己有能力處理到7成工作
根本用唔著班讀書出身嘅人
出黎做野只會越做越偏去負責睇英文又夾帶少少business野咁
人辦 拎住ME degree走左去做大電野
咁你識邊幾種engine? 可唔可以分享吓
Ching 做廠?
而家ME都不淪不類, 你睇asme本雜誌有咩題目先
理論上而已,未畢業唔敢講最後識幾多

只係聽講多數公司都會請mechan 底嘅人做engine
多謝你邀請不過暫時對廠(wts)興趣一般
多謝你不過唔想自爆太多,已經有方向
我想研究FEM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞