世衞出差年花逾15億 陳馮富珍被轟貪得無厭

137 回覆
47 Like 5 Dislike
原來必跌薯餅改咗名,仲乜之前撐完薯片潛咗成個月
照某d會員睇法

咁d高官外訪住總統套房,坐頭等都係合情合理姐

可以老奉住總統套房坐頭等

有啲現實嘅嘢你要知

話人係豬冇用,事實係依個世界唔到你眾人皆醉
國際組織本來就係圖三嗰啲仆街,人地成個組織嘅工作係去同唔同國家去交流衛生政策,「交流」咪啫係鳩吹,UN都係格,根本冇實權,但錢就要洗
老實說講
世衛依啲國際組織資源重點唔係放係研究方面
反而係係外交,傾衛生政策,同啲國際衛生組織去傾啲咩合作呀、援助之類
根本世衛、聯合國依啲組織係「傾」方面大洗係好正常,因為係佢地唯一嘅工作
佢地工作就係出差去傾嘢,所有要準備嘅文件、合作計劃內容嗰啲全部計入出差數
噉係好合理

大開眼界

你見識少啫
人地工作全部都係出差,唔同同自己人事部傾咩
你以為世衛係做咩生意?

如果我條靚咁入數,佢實俾人屌撚死都似
原來必跌薯餅改咗名,仲乜之前撐完薯片潛咗成個月

因為轉咗去撐林鄭
我依啲人係牆頭草
上網講嘢又唔洗負責嘅
我一個post屌林鄭,另一個post話佢係仆街你都吹我唔脹㗎啦
老實說講
反而係係外交,傾衛生政策,同啲國際衛生組織去傾啲咩合作呀、援助之類
根本世衛、聯合國依啲組織係「傾」方面大洗係好正常,因為係佢地唯一嘅工作
佢地工作就係出差去傾嘢,所有要準備嘅文件、合作計劃內容嗰啲全部計入出差數
噉係好合理

大開眼界

你見識少啫
你以為世衛係做咩生意?

你公司係UN定WHO?
你公司係顧問機構?
你地講啲咩理想化嘅嘢冇用,世界唔係噉行
你講到要點廉潔,出差唔可以用得多,要住hostel,唔可以請幫手,傾嘢一定要有成果
係,你理論上啱,但係現實唔係噉行
國際組織本身嘅工作係「交流、溝通、合作」本身就係預咗好多錢都洗得好冤枉㗎啦,人地溝通象徵乜嘢呀?象徵可能傾唔到,傾唔到一樣要畀錢
唔好扮新嘢
老實說講
噉係好合理

大開眼界

你見識少啫
你以為世衛係做咩生意?

你公司係UN定WHO?
你公司係顧問機構?

正常都冇理由乜叉都入晒overseas traveling expenses 啦
成日出差,實有corp rate,無理由洗咁多。
上樑不正下樑歪
又一事實證明華人劣根性
世衛高層官員說,雖然世衛引入新規定遏止龐大的外訪預算,但有人違反規則,包括訂購商務客位機票及五星級酒店房間。

炒撚左佢囉
洗唔洗教呀
佢老母
上樑不正下樑歪
又一事實證明華人劣根性

影衰香港人
佢一個人點住15億
上樑不正下樑歪
又一事實證明華人劣根性

影衰香港人

我相信香港當時無人想佢上WHO
佢最好快d俾人郁
國際組織一年出差用15.6億我唔知算唔算多,但個問題重點係用左既錢遠比這個聯合國機構花在疾病研究和治療等方面的金錢為多wor⋯⋯
篇報導寫到好似成個組織一年出差使15億變到好似陳馮富珍一個人一年使15億咁

出訪錢其實應該愈來愈平
因為成個組織架構縮咗之外
仲有ECON機票同經濟酒店係不停通縮
即係雞珍貪係的確好離譜

你公司俾你出business trip, 無限budget你係咪都照book econ class, 係既我即刻收皮唔係既你收皮

俾你有機會你都起碼business class and premium suite啦
學你咁講搭廉航好唔好
得罪講句 睇落唔多 成個機構咁多人 講緊秒秒鐘都唔拖得 但你話總統套房個8000$晚 見人見智

8k一晚咪抵囉
得罪講句 睇落唔多 成個機構咁多人 講緊秒秒鐘都唔拖得 但你話總統套房個8000$晚 見人見智

係呀, 第時保良局無錢幫人, 因為用晒D錢去比員工出差, 你第一個要捐身家

本身果堆成日叫人捐錢既機構就係你既捐款有成28%去左行政費架啦,所以從來都唔會捐
除番開一日用4百幾萬
有興趣計下點樣用到
除番開一日用4百幾萬
有興趣計下點樣用到

鋸靚扒飲紅酒
住總統套房搭頭等艙
出入搭勞斯萊斯都唔夠一半
上樑不正下樑歪
又一事實證明華人劣根性

影衰香港人

我相信香港當時無人想佢上WHO
佢最好快d俾人郁

當年大陸要捧個人上去,如果因一次沙士佢可以做WHO頭(仲要係搞唔掂),咁非洲爆伊波拉個班應入晒世衛先啱數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞