(TS就躝)[8人輪換大法]NBA 波特蘭拓荒者討論區(3)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
咁都係嘅
拉傷屎忽喎
本身簽Roco DJJ就係為左打艇呢類型既隊
點知其實都係完全唔會夠打
希望上到第5
隊波已經冇咗djj依個人
箭隊波,nba求其一隊魚腩鳩打都贏
DJJ係邊個,點解我都冇見過呢個人
成班喺度燈
湖出後備都食硬火箭啦
箭要贏了
shit
話左湖無可能輸

湖連贏兩場clutch time ,士氣大增
olynk onjj唔係贏撚左,打隊魚腩都要打到clutch time點會士氣大增
屌冇天理啊
LBJ 未出都贏到波,下場出黎就成對波復活

今場真係放虎歸山

難得贏到爵士,結果拓都仲係好危
願所有拓迷有家可歸
下場trent 對牛,可唔可以打好啲幫下拓
其實係因為無conley mitchell先贏到
對爵士下半場大概是我們整季防守最好的。針對爵士的特性,Nurk 只要面對擋拆就立刻 show 出來,或是直接換防不讓對方輕鬆下球突破。當對方第一拍擋拆慢下來後,我們的防守就沒那麼容易被攻破或是需要頻繁補位。下半場不斷對爵士持球者(主要是 Ingles 和 Bogi)作出成功的干擾,這完全不像是過往不干擾、不壓迫、不協防,防守實行三不原則的拓荒者。當防守把對方比數壓得如此低,那麼我們進攻端只要秀出應有的水準就能收下勝利。

不過高興只要一天就好。這策略能成功很大一部分是建立在爵士後場主力無法出賽的情況下,同樣的防守策略對上 Conley 和 Mitchell 能否成功會有很大的疑慮。另外雖然今天在三分對位成效頗佳,但隨後的籃板保護依舊是個問題,經常發生漏籃板第二波失分的情況。不過看到全隊積極追著三分射手跑,還是值得肯定的。

至少這樣子才像準備要打季後賽的球隊嘛。

Source: 拓荒者熱
咁Lillard都叫完全擺脫主場4連敗既低迷
同埋CJ都逐漸搵返手感
全隊既防守都開始比力
因為見到危機了 年年都係咁
講真最近防守真係有少少改善,有Nurk係度好過Kanter好多,同埋無左第三節倒水嘅情況出現
但去到Playoff又係另一個世界
咪又唔係
拓係年年季尾都打起一段
開波
有Nurk真係差好遠
可以試下出小球喎,kanter被人拉出嚟打
CJ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞