4X萬公屋買唔買得過?

205 回覆
248 Like 11 Dislike
反正都要住 咁平都要諗?
香港房屋委員會(房委會)資助房屋小組委員會(小組委員會)今日(七月二十八日)通過租者置其屋計劃(租置計劃)回收單位的新銷售安排,及提供額外誘因,鼓勵租置屋邨的現租戶購買自己現正租住的單位。

房委會發言人說:「租置計劃的回收單位將於每年的居者有其屋計劃(居屋)和綠表置居計劃(綠置居)銷售計劃中(即一年兩次),出售予合資格的綠表申請人,並會沿用現行租置計劃的定價機制和轉讓限制。」

發言人續說:「推出發售的租置計劃回收單位,不會因應既定兩年一次的定價檢討而在銷售期間更新售價;售價在該次銷售期的整段期間會維持不變。」

「每次銷售期結束而未售出的單位,將會緊接在下一個銷售計劃中繼續出售。」

現時,39個租置計劃屋邨的現有租戶仍可購買所租住的單位,並在租住的首兩年可享特別折扣優惠。為鼓勵租置計劃現租戶購買其現居單位,小組委員會通過,由二○二○年九月一日開始,向不再享有特別折扣優惠的租置計劃現租戶,提供17.5%的額外折扣,為期一年。

當上述額外購買折扣推出時,正在進行交易購買現居單位的租置計劃現租戶,如欲享有新推出的額外折扣,將可以撤銷該次交易,而已向房委會繳付的意向金(即2,500元)並不會被沒收。

發言人說:「我們的目標是在『綠置居2020』銷售計劃中(即約二○二○年年底)推售租置計劃回收單位。」

發言人補充:「在兩次銷售後(即一次綠置居和一次居屋銷售計劃),我們會就出售租置計劃回收單位作檢討,以考慮所需的優化措施,例如應否將目標買家擴展至綠表人士以外的買家,及應否為租置計劃現租戶制定特別調遷計劃,以加快銷售餘下的租置屋邨出租單位。」

行政長官於二○一九年《施政報告》建議房委會積極部署,加快出售39個租置計劃屋邨中的未售單位。

截至二○二○年六月底,在184 000個可供出售的租置計劃單位中,約有41 000個單位(即約22%)仍未售出,當中包括接近450個租置計劃回收單位可供推出發售。現時,租置單位每平方米的平均定價介乎約11,000元至22,000元,即約為評估市值的15%至18%。

2020年7月28日(星期二)
其實到今時今日仲有人問d 咁on9 既問題

有得買已經等於中左半注六合彩頭獎 ..

中撚左唔去拎獎,真係on lun 9

我話你知,你一買就估計最小即賺200萬 ,

仲要房署擔保可全數上會 ..最強呼吸plan ..

你唔介意我幫你 買左佢,我免費比你兩老住到仙遊,一齊去律師樓做平安紙,兩老過身歸我

有意PM 傾
屌你唔好買
公屋狀態,老豆係戶主,老母同樓主係住戶。
買個陣,寫樓主名係業主,往咩人你理撚得我。
老豆老母係冇公屋住戶身份,
但冇錢就有資格,
用資格去申請另一間公屋
計Payback period
下面果句唔係好明 買左之後比個表你剔維修有咩用?影響銀行估價?我買左大裝修全屋再執又點計
清駛唔駛去到咁盡
睇到就想笑
真係搞左之後
你係唔係久唔久打電話去問死左未
講得唔好,交表話買果陣佢附有一張表係俾你報告返間屋有咩位置需要維修,嚴格黎講一日未簽話買都仲係房署係戶主,佢有責任維修返所有甩漏,佢檢查完合資格換就會免費幫你維修,如果佢肯幫你換鋁窗呢到係慳唔少,維修完先決定買唔買都得

買左既話房署好似只包樓宇結構性問題保養,屋入面既野佢就話知你,至於你話價錢租置屋黎講就應該係房署個折扣價就係final另加律師費+象徵式100蚊印花稅
你搵幾多先
重點
四十萬,每月供得二千,咁都影響你走個plan
唔係掛
30鬆d
唔知供幾多,未問清楚,兩老話房署條友答7千
呢個好笑
3年限售期賣俾居屋第2市場,市區應該可以執到兩球以上
咁平,買黎送俾兩老都仲要諗?
賣俾私人市場先要補價,賣俾綠表唔洗補,上網搵下成交紀錄就知,easy money
自住樓齡舊唔買
維修費分分鐘貴過層樓
睇黎你真係唔識 補地價賣先賺得少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞