4X萬公屋買唔買得過?

205 回覆
248 Like 11 Dislike
食開魚子醬
100萬同你收咗佢
先總結 如果佢哋6x歲唔好買.

買嘅優缺點分析如下

優點係賺咗間屋 間屋係物業資產
4x萬買返嚟 轉個手即時賺百幾萬
(但賣咗佢哋住邊呢?)
買咗父母可以住過世 百年歸老可以當遺產留俾你

缺點亦因為間屋係物業資產
令你父母成為有資產人士
只合資格拎長者生活津貼(可以有一層自住物業資產)
不合資格拎綜援(綜援係要完全乜柒資產都無)
兩者嘅資助金額表面睇 都係3500-4000左右
但綜援有太多暗數 而長者生活津貼就係得3500左右
綜援暗數包括租金援助(即係租金都唔洗交,維修管理乜都有社署房署貼俾你)
仲有啲醫療(其實公院做手術都要俾錢嫁
細至割痔瘡幾千蚊 大至心臟有事 通下波仔 搭下橋 起碼六七萬,有綜援就唔使驚)(當然公院問題係排期排到死都可能未醫得 但呢個係另一個問題)
到老到不能自理要入老人院
有綜援又係唔洗驚。貼錢你入政府老人院 出面私人床位就津貼大部份)
仲有好多暗細數可以申請。年年又有雙糧 甚至三糧

但有物業資產 間屋有事要維修 自己俾
身體有事要入院 自己俾
要入老人院 自己俾
點解啊 我父母都無錢!但佢哋有樓喎!想醫就賣樓自己俾啦!

總結 如果你帶埋佢哋走嘅 買啦 轉手賺一筆
如果佢哋唔走嘅 你都唔好猴住人哋間屋啦
人哋有地方住 申請綜援政府包生養死葬
有事搵社署社工 不知幾好
你真係可以拍拍蘿柚走 乜都唔理
如果你堅持買而自己走,又留佢哋係度
你要預咗要成日寄錢俾佢哋養老
佢哋有咩事社署唔理 你隨時要飛返香港執屎
個別幾條村有,因為佢巳經賣左啲,嚴格黎講賣晒佢會當成條村係私人樓宇,唔再由房處管,因為佢有賣啲唔賣啲會有物管既困難,所以佢一定要keep 住賣直至賣晒為止
住廿年比租都差唔多啦
梗係買, 但維修維護就自己負責, 間屋如果ok嘅一定買
你唔買比我買,現金即課

行轉地產,市場上未補地價都賣緊成球
擺明送錢做咩唔買
67萬都買播
40萬係首期定full pay😂 ,係既老閪都買啦,當買個倉都抵,都唔好計40萬換20年租。
係香港死房署一定知
cls
咁平點解唔買
個價每兩年review
最近我條邨review完仲平咗少少
梗係買 就算20年後
你移咗民
你都有嚿錢
成個價40

無首期 銀行借足十成
本身偏遠就唔好 ,留個綠表長者抽居屋市區大單位。
公屋轉你名 你買
兩老除名 再申請公屋/抽居屋
40幾借足十成分10年還都係4000內當交租都抵
其實曬命post
40個都左度右度,咁不如唔好買
本身唔買住都係呢個原因
40個本身係無腦買
但屋企人成日要出市區探孫
想佢之後十幾廿年輕鬆d
咁梗係秒買啦,有幾間買幾間,40一間真係好抵玩
買啦 可能你十年二十年後都會番香港(光復左or whatever 總之你唔排除你有日會番黎)
市區新居屋 ,無論住同升值都好D,貴買將來可貴賣,賺硬。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞