4X萬公屋買唔買得過?

205 回覆
248 Like 11 Dislike
呢個係其中一個point

很多租置單位業主都不願意花錢維修大廈,全因成本太高。雖然在出售租置單位時,港府已向租置屋邨的維修儲備基金注資每戶1.4 萬元的補助,但顯然並不足夠。根據房委會數字,2020/21 年度平均每個公屋單位的維修及改善工程開支約為5000元。以此推算,1.4萬元的補助金額僅勉強足夠應付單位3年的維修支出。
仲要諗
山景呀
師兄有冇興趣包養?
月供先幾千
都唔會對你好大負擔姐
點解唔買
山景應該唔洗40萬,垃圾村
家家有本難唸的經。。
大圍野,有限錢

因為唔會成棟公屋100%戶戶都買晒,最後都係一齊夾
如果兩老住買黎做咩
唔急買 公屋唔會爆升
4x唔買真係on9
樓主話要去外國.
如果兩老都走哂. 就算畀樓主繼承到間屋.
每個月仲要交租. 但唔喺度住?
另外, 會唔會話佢長期丟空間屋. 收返間屋?
身後事
細路冇能力買私樓,居屋抽唔到
唔買就冇得買
如果繼承到既話就有機會
但你知房署做野架啦...戶主死左唔申報房署都唔知
唔明,兩老健在點解買唔到
因為公屋唔係私樓,唔係話買就買,要政府肯賣先得
千祈唔好貪平,越平嘅嘢越貴
我唔太識,唔係個條邨係計劃入面隨時都買得咩?有限?
香港房屋委員會(房委會)於1998年初推出租者置其屋計劃 (租置計劃) 。其後,為配合政府於2002年重新訂定的房屋政策,房委會在2005 / 2006年推出第六期乙租置計劃後,已終止該計劃。根據現行政策,現居於租置屋邨的租戶仍可選擇購買其租住單位。

停過一排,後來有番,宜家仲有折

為鼓勵租置計劃現租戶購買其現居單位,房委會由2020年9月1日起,向不再享有任何折扣優惠的租戶(即租約期已達第三年或以上的租戶)提供17.5%的折扣,為期一年。
你以為

我換地方住,間公屋空左幾個月,政府check到水電媒用得少,
開左file打電話來查我,問長問短,
好在我果時已經用公屋個quota去買左綠置居,交返公屋先冇事
same boat?
其實我prefer 買,但就會少左現金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞