大埔「日本業務超市」被指賣冒牌帆立貝 負責人稱無標明日本貨

195 回覆
443 Like 16 Dislike
可能湖南, 蘭王蛋<-你拎番去熟食都唔死得人既, 想生食就祝你好運
睇下後台咩人囉
等執
賣支那野嘅後果
點解授權代理都可以賣假貨?
啲人用M記做類比,但至少M記唔會賣黑心食物,要達到總公司標準
可能本身就係同中國人合資大撚把支牌搵個日本人代言就當日本野
日本業務超市賣假貨
DAISO
未必咁易可能簽咗長約睇下吉吉家生意差到咁都冇收返
Made in China image
開係大埔 真心差唔多
即係入面大部分都係淘寶貨
大陸人開
業務super市值大約等於半間Donki或者1X間無印

業務super響日本主要賣
1. 二三四線歐洲貨
2.支那東南亞貨
3.日本平價brand
4.日本地域性local brand(唔一定平)
5.自家工場/農場日本野

吸引到香港人既應該只有4同5
我唔認為香港買手識入4
所以得5可以買

我自己訓身推介佢地果D牛奶盒甜品
日本材料日本自家工場造, 約200-300yen
響日本都係明星產品, twitter不斷有人講的

係唔知香港有冇入
仲有佢地D自家農場雞肉都係出名性價比極高
賣左出去仲會理咩,況且查一查發現佢日本開嘅鋪都賣好多中國產嘅食品,你覺得佢地會唔會介意
佳寶擺明賣cheap嘢
而且價錢反映一切
但依間野賣好撚貴
唔 made in China 點平?
勁,一黎就玩臭個朵

黎間日本超市香港人撚怕你賣d野貴咩戇鳩鳩
依家唔係中國製咁簡單
係冒牌貨喎
中國去日本再去香港
呢間嘢係日本本身都賣開支那貨, 所以先咁平

所謂日本直送, 可以指D日本業務超市進口咗嘅支那貨由日本倉分畀香港代理, 佢冇話一定係日本生產喎

現實係日本大量食品都係由支那進口, 唔係個個日本人都日日食得起日本国産

日本大把連鎖餐飲集團同家庭式小店都有用支那食材, 唔少小店都有同業務超市攞貨
日本佳寶
就算你係日本賣 Mic 野, 香港都應該只賣 Mij , 都唔撚識做生意
睇下日本果間係唔係有中資成份先
正,少啲人行得舒服啲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞