[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶(78)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
呢隻點會負皮
冇錯係有百幾年長過AP.. 但係已經比Richmond食左呢
當然可以講VC都係,但PP同AP都仲保緊家族生意個招牌

Sponsor方面反而掉轉黎睇,就係咁多上流活動佢都有沾手,先維持住佢上流品牌嘅地位感覺

AP one trick Gerald Genta上面講左喇已經,係抵屌嘅

ALS造工同技術係一流我都好認同,但只能慨嘆曲高和寡,現今社會Marketing好重要,Rolex就係一個好例子,ALS識野嘅人一眼睇出當然識欣賞,但VC PP AP係唔識錶嘅人都會知係靚野,個傳播性同知名度都係品牌地位其中一個因素
越嚟越好笑
買錶唔係講隻錶 要講marketing咁買勞同PP就得啦 買其他托咩
意外發現左用 nato 帶 bp 個 crown 唔會"銀"住
ALS年產量得四五千隻,係pp嘅十份一都無,所以市場策略唔一樣

點解多人爭住買dufour同fpj呢d無人識嘅表?唔通佢地都係傻仔?
nato冇咁貼手?
真 歷史係重要 但唔係絕對
有歷史但食緊老本唔係唔好 但冇左創新成件事會悶好多
要識得尊重自己歷史之餘要夠膽走出自己confort zone
錶壇其實有好多後起之秀(independent brand)
歷史就真係冇乜 但做出黎既錶有好多新意
fpj gronfeld moser kari voutilainen 更甚至rm
視乎你用咩角度去戴錶睇錶
其實pp, ap, vc 咪又係啲運動款先多人追捧
反而lange, moser, gronefeld, fpj.... 等等嘅dress watch 更多人願意拎錢買
應該係

本身諗住夏天試下新野, 求鳩其淘寶左條nato, 點知效果咁好, 佢1來隻錶墊高左, 2來d汗唔洗長期醃住個錶底

而家搵緊人整條正經 nato
FPJ 建立咗廿年鬆啲咋
唔通 FPJ 又唔值得買咩
本身holy trinity 成件事就係marketing, 可以唔關事咩?
我一直冇踩低其他牌子,只係指出big 3 holy trinity係人所共知嘅事實,你一句好笑就覺得我踩低ALS又唔討論,難聽啲講仲衰過隔離台一講勞就起哂鋼班友,我以為呢邊啲人會成熟啲真係玩錶討論高質啲,點知都係成班圍爐,不如直接改名做ALS討論區神聖不可侵犯好冇?
諗諗下breguet 5817鋼帶仲好過polo s
又唔好咁講,總有一d topic 係難d討論嘅

講到尾都係各花入各眼,咁啱呢度多人撐als啫…

大家都係marketing 之下嘅受害人,pp ap vc als咩都好,總有佢吹出黎嘅地方,打和super!

利申:唔敢9up抽水了
Presage 依家都唔平㗎
呢度都算多人睇,一定有唔同品牌嘅 fans 架喇。IWC, GS,zenith, omega, 精工, 咸仔全部都有拉龍。我諗如果呢度有人話 zenith chronomaster sport 抄地通,一樣會死得好慘

呢度已經是最唔一爐獨大嘅 thread。還好啦
幾乾淨,幾靚. presage (同 prospex) 個死人字我而家都放棄抵抗了。腦中 censor 咗佢啦,唉。
其實係 唔知幾時開始變左ALS 唯我獨專
PPAPVC都要俾佢禁住黎打
你話ALS仲正過PP 會收正皮 但調返轉黎講班人會話你唔識野 跟風
總知ALS 已經變成政治正確咁
話 PP 正過ALS 會被人話唔識嘢?
咁我唔通追漏咗? 我真係未見過
定係果個人搵隻 aquanaut 出來比咋?
做咩岐視一汽大眾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞