[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶(78)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
你好叻叻呀! 阿醒
不如,你又講下AP 有咩資格入big 3?
第一隻錶都係同一隻
都係白面定係藍面
大飛王子
ALS就是勁!
呢隻38mm only
唔再喺tg grp... 想問下6119巴打有冇新進展
130年歷史仲係家族生意, 你可以話佢one trick Gerald Genta, 但佢base on同一個model都玩左好多變化同技術(tourbillon , perpetual calendar),三大中係比較少款嘅,但身份地位搭夠

我都唔太好AP, 佢真係造左個身份象徵,有相熟錶行同我傾過佢內部買錶審批嘅制度,同濕鳩勞超定價飢餓行銷唔同,真係唔賣比窮人

唔係話ALS你行入去可以買到係cheap, 我知有啲款都要幫襯開先買到,但大家入場個門檻唔同,你可以話純粹係marketing同品牌資格冇關嘅都
你係要講complication既話
坨飛輪同三問都係寶璣
萬年曆係PP
關AP同VC咩事呢
其實呢,ALS 唔係同big 3 平起平座,係只係同PP 平起平座ja .....
睇個人著重 heritage 定技術啦
你以AP 嘅heritage 去研判都係一個觀點
不過技術係阿躝牙好啲嘅
如果我呢啲技術控就覺得阿躝牙係做到BIG4 嘅。雖則我覺得呢啲銜頭好無謂
有睇過個youtuber講,ALS係好靚冇錯,打磨100分,dress watch 100分,但講牌子係有二十項評分架嘛,人地拉出黎平均分有90,咪高過你囉,就好似你GTR好快,Civic改到識飛,但唔會比意大利果堆牌子高級一樣道理,咁講係有啲難聽同誇大左,認真討論
其實 PP 有啲位都未必咁認真
問錶都係PP 出名啲。聽聞 PP 打簧聲靚絕錶界
AP講身份?
你入去話要哂成台1159
佢OPEN WORK都返到俾你啊
但如果講發明同歷史的確係寶璣
不過無論寶璣拎幾多專利同發明都好 無人會覺得佢係holy trinity
正如一講潛水錶D人一定係諗十仔而唔係50尋
exactly同你一樣
會俾人問點解唔加少少xxx
寶璣我覺得係悲劇牌子黎,有歷史有故事,如果Gerald Genta幫佢設計隻靚野,歷史就改寫左

仲要好似比swatch冷待咁

我覺得佢仲停留喺19世紀最輝煌時代,冇進步都冇退步
https://youtu.be/vg80fvNAo9c

Terry sir都有講過下呢個題目 大致上既意思係朗格某d方面係好好(打磨,dress watch)但比起其他牌子唔夠全能 例如同人比運動款已經俾人收皮 加上歷史同品牌價值 綜合計真係好難到pp平起平座 佢只係做到某d方面靚過pp

個人覺得雖然ap都係得royal oak賣得 但無可否認royal oak影響左當時運動錶生態同熱潮,對於歷史影響力都大於als

當然 每個人都有自己睇法 自己鐘意就得啦 講三巨頭都係貪方便姐 唔通成日同人講ppapvc咁煩咩 明咪得
女裝錶?潛水錶?運動錶?品牌歷史?用過嘅名人?對鐘錶行業嘅貢獻?製錶技術?(坨飛輪,萬年歷,三問)
就算以你觀點論資排輩,我認為擺breguet 入頭三更合適。愛彼最叻都係佢隻皇家橡樹單天保至尊救返近代瑞士錶,同寶璣大師嘅貢獻有啲差距
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞