[數撚圍爐區] Representation Theory 好難 (46)

1001 回覆
6 Like 5 Dislike
我主要係想講唔想太公式化但又唔知做緊乜
經驗話我知D學生take完識寫但係唔知做緊乜, 一學proof based maths就打回原形
以前 AL divisibility 會當math induction 嘅application嚟問
我記得我第一年做TA 第一堂tutorial 就係要幫dse 升上嚟嘅學生惡補 MI
啲人都話難

Mod 就好似真係冇出現中學syllabus
確覺冇咁抽象嘅 時鐘已經係日常生活例子
時鐘, 星期, 甚至RSA本身都係mod
又要練intuition
又要練logic
又要練present 技巧
寫proof 對一般中學生絕對係難
但求上到大學仲讀理科嗰班會好少少
求各位師兄意見:
外國讀緊 YEAR3, 去到尾真係讀唔掂, 已經自動被淘汰緊, 捱得好辛苦, 每次成績都完全唔見得人 總會炒1-2個module, 想知grad唔到的話又唔想讀番數有咩出路, 個人好灰
上面留言有討論過set theory
唔係話你柒
可能打字聽唔出我語氣 Sor
純粹講可以睇下大家傾過咩姐
因為我都有提議過講返多啲set theory
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞