學生讓座之後比廢老屌:關愛座唔係畀你坐 最後車長開聲屌廢老

468 回覆
5530 Like 17 Dislike
日前有網民於Facebook分享,朝早搭車返工時,除了前排兩個關愛座之外就坐滿人。後來有個背住書包的學生上車,樓主指:「眼見書包重量唔輕,可能佢只坐幾個站,而當時又無有需要嘅人要坐,佢就坐在關愛座外面的位置。」

樓主稱巴士駛到下個站,有幾名乘客同中年男人上車,學生哥即時起身企在近落車門口,點知中年男人依然唔放過個學生,大聲話:「你坐㗎咩!呢個係關愛座,唔係畀你坐,你有無我咁大年紀啊?」

樓主續指中年男人繼續鬧個學生時,車長突然講:「個位人人都可以坐。」點知男人話:「呢個係關愛座。」車長又再回應:「關愛座係優先讓畀有需要嘅人,無寫你個名,唔一定係你坐。」最終男人無聲出。
https://www.weekendhk.com/weekspecial/關愛座-讓座-學生-ctb04-jc-902090/2/
買副棺材寫佢個死人名上去
唔使啦 啲廢老死無全屍
棺材都慳返
呢2年搭車未讓過座比廢老
車長
有冇ching同我一樣係關愛座獵人
雖然似作野 但係我真係見唔少 有D買完送既阿嬸成日啤實D坐關愛座既人
車長好波
平時返放工時間照坐

佢地借d意拎佢地d袋扮唔小心撞下你 不過我冇理過
關愛座係左膠大愛撚具現化既成物
次次見到都會坐唔會覺得尷尬
要尷尬既係個班要被關愛既社會被淘汰者

你有需要就出聲唔該我讓個位比你
又唔敢出聲D垃圾我就坐係到睇你唔抵得個撚樣
有時隔離有左膠大愛撚見到廢老就好似比人禁左鐘咁成個人彈起身
就覺得香港人D奴隸格抵撚死
大家有D自尊真係唔好咁左膠咁廢啦
到時要鬥自殘先坐得關愛座
車長
恃老賣老嘅$2廢老
狗黎 欺善怕惡 對老左既mk毋須客氣
你讓比佢
分分鐘話
細佬 我腳骨力仲好過你
關愛座係用來上連登
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞