已經到撚左英國了[7]#wail#pig

1001 回覆
27 Like 5 Dislike
今次破紀錄一日爆一個post
大家令我感到很撚溫暖
我地繼續圍爐9up oj
留埋名就瞓
早抖
有咩新發展, 呢到再講.
覺得法國口音暫時最難明
Orange = 澳坑ch
巴打是咪識法文
少少
識講唔識聽

我都係 聽真係好難
直情打電話去book睇樓都好驚同好緊張
唔夠膽入餐廳叫嘢食,暫時都係幫趁超巿返酒店自己煮
我明白 我都係一個人黎 都係半桶水英文
我同自己講怕柒就乜都做唔成就硬住頭皮頂硬上
啱呀 香港人最大問題就係怕講錯而唔敢講,你有勇氣隻身飛到英國,點解冇勇氣去講英文,學語言最重要就係不停犯錯誤先會學得好,所以唔使驚
多謝大家嘅鼓勵,我會頂硬上出去講多啲英文,柒就柒啦
不過都係果句,講係易,但聽就真係好難,一落機去到酒店聽個reception講印度口音完全唔明,真係好沮喪

宜家成日開BBC radio練listening,明明已經聽得明9成,但出到社會都係聽唔掂

BBC d標準口音很撚少人講的
屌啦星諗返起岩岩落機去搭的士果陣個的士佬同我講cockney
真心想講米癲拉
suce ma bite
leche ma chatte
Pin一pin返個租樓流程先
印度口音要睇Bollywood
是點的
https://www.youtube.com/watch?v=NsJ1bVV1vk0
條片已經講得很撚慢
佢講既速度快過條片既一倍左右
訓醒
有冇人試過俾人用口音估邊度嚟?
啲人次次都估我新加坡/馬來西亞
明明我就好重香港口音
英國住左十年既表示我都只係聽到8 9 成
唔使太上心 ,生活耐就會聽得明。
呢啲用唔着
j'aime ta grosse bite
要訓了
早抖
佢講a boxing promoter我聽咗做la próxima semana (spanish解next week)
¿Mi casa en la próxima semana oj?
利申唔識西班牙文
建議樓主早啲瞓唔好再發癲
oj
條片我只係聽得明三成咗右

宜家London去Birmingham或者Manchester嘅coach,連埋online booking fee都只係做緊£1.9,抵過香港搭地鐵
前幾日搭完,完全無問題,架車得好少人搭,成個Victoria coach station都無乜人,可能因為仲係lockdown緊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞