【羽毛球撚入】羽毛球集中討論區(4)連同黃藍店整合

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
你地好似搞錯左
9品分級,
9品最弱,1 品最強
九品: (初步接觸羽毛球運動者)接觸
不知單雙打埸區、完全不知道球例、發球偏偏四處飛、時常打球中空氣、回球多是肥義燒

八品: (開始認識羽毛球運動者)認識
略知球例的一二、正手開球多義燒、反手開球不太曉、正手回球只中埸、回得到球便是強

七品: (一段時間後開始對自己有要求)求進
知道比賽的名號、回球意識到紋路、間中請人食義燒、到位後埸可打到、有時都會放下網、質量多數不太高

六品: (投入羽毛球運動的世界)加強
殺吊擘滑推拉搓、己能掌握二三樣、步法仍是不理想、打球意識己很強、知道動作不規範,要全修正時間長

五品: (在羽毛球運動的世界, 提升自己能力)提升
殺吊擘滑推拉搓,免強稱道掌握哂、其中一二是絶活、步法剛可照全埸、反手仍是銀臘槍、打球意識己很強、部份動作不規範,
也知那裡是錯誤,修正之後可再上

四品: (對羽毛球的技術想更上一層)希望
殺吊擘滑推拉搓,可以稱作掌握哂、其中一二是絶活、遊走全埸刃有餘、反手已能拉扣吊、已有球風和套路,打球已會觀對手,
定出策略來制勝、很少無故自翻舟

三品: (巳完全投入, 要求達到可控制球的落點.)超越
殺吊擘滑推拉搓,幾乎完全掌握哂、其中三四心應手、步法規範照全埸,不徐不疾全埸走、反手己能拉扣吊、觀敵籌謀定節奏,
攻守皆強難翻舟

二品: (巳達到可與職業球員比賽的階段)滿足
殺吊擘滑推拉搓,幾乎完全掌握哂、反手也是咁就手,招招出手有後着,還有細膩假動作,誤敵先機增勝算、徐疾有致我為主、
攻如雷霆守若城

一品: (達到控制對手全場走,令對手難發反擊之力)享受
殺吊擘滑推拉搓,完全掌握哂、反手也有殺吊擘滑推拉搓,招招出手有後着,還有細膩假動作,
誤敵先機增勝算、徐疾有致我為主、攻如雷霆守若城,對方起手知落點,步法比球快到點,網前質差為義燒,
高吊後場可重剎,控制對手全場走,無暇思考每一球

品呢個先係香討評級我地講緊支羽評級
我應該四品
okok
我應該係支羽4品,香討5品
4品係做教練基本門檻
我覺得7先得
你地好似搞錯左
9品分級,
9品最弱,1 品最強

品呢個先係香討評級我地講緊支羽評級
我應該四品
okok
我應該係支羽4,香討5品
4品係做教練基本門檻

4品係業餘都夠玩晒咁濟
去到中銀基本三品先有得玩
童子功黎。冇得玩
除非有彈簧腳+摧毀一切既殺波
細個冇認真練大個係咪冇機會追得返
有無學波介紹
邊區
Momota 殺波都唔係勁
我只係6
之前打開應該有5 依家頂多得返6
細個一個星期要練幾次又要打學界,啲體能速度都有,而家空有反應,啲手腳跟唔到
屌真中學果陣要打學界真係操到fit 同拍擋夾走位又夾到順 依家?
打完前段冇氣,試過11:0,最後12:21
我果陣都係一星期練一兩次左右
有次同分齡冠軍打,佢打到game point我反cup咗佢,真係我打咁多年唯一一場超水準發揮之後就冇贏過牌了,之後又冇打好多年,而家打返完全兩個人,有啲手法直頭唔記得左點用
我應該都同你差唔多

明明接到 唔係幾想追 又唔想學人哋仆下仆下去接
反手點練
反手高波?
反手一定要啱手法先,你搵教練教啱啲姿勢就ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞