[拋磚引玉] 一人一個茶記冷知識

361 回覆
672 Like 28 Dislike
呢樣野真係我中學返過茶記PT先知
咁係同樓面夾好咗(如果樓面落)

如果直接放咗一支煉奶喺枱面就當然最好
咁落雪可唔可以炒蛋
2021年代表有煙頭凁苛力
D野食憑我本事食,點解要比錢?
幫你抹屎好冇
終於有啲正常人
真心咩撞六手茶??
撞先撞到茶香架
而家都冇乜會開埋廁所俾你啦
個個都去 好難做
我地起碼有得俾你買紙巾
以我所知 你地比人呃左
借廁所既叫「廁客」
如果我開offer而你又accept 收得錢你當然要幫我抹正如你請看護 你俾咗錢佢唔做你都屌鳩佢啦

你做得茶餐廳收得人工當然要抹 啲客自己識自動自覺執點解仲要請你
希望你出到去唔會俾人打
講多嘥氣
早排係某間餐廳做PARTTIME廚房仔
做左2日都算OK
點知上星期日實在多人食野
搞到成個廚房忙到仆街
但都唔算咩大問題
直至有個侍應就入來
我見佢面色慌張,心諗佢係咪做錯野呢?
點知佢大叫一聲"咸魚雞粒炒飯一個!!!"
成班廚房師傅同一時間停晒手用一種震驚既眼神望住個侍應仔
我都呆晒,到低發生咩事呢
只見大廚係褲袋中拿一支煙出來,慢慢地放係口中,再點著佢
之後講左一句"準備......."
到低煮咸魚雞粒炒飯要準備d咩呢?
突然之間成班廚房佬一齊除褲
拿條鳩出來係到"卒"個龜頭!!!!
我心諗咩事?
點知大廚即係叫我一聲,你仲唔快d準備?知唔知個客等緊架?!
我只好跟住其他人一起咁樣做,但完全唔舍有咩意義
只係卒下卒下,卒到d鳩屎出來,個大廚即係拿我d鳩屎放係個鼻到閒一閒
講左聲"果然夠咸魚味....."
到個一下我終於明白了,原來一個靚的咸魚雞粒炒飯
係要靠駕屎去吊出個種咸魚味.......
集合了數十人鳩屎,果然令客人吃得津津有味
講唔過又郁手
老細點解要請你都唔知 難怪你要幫人執屎
其實撞茶係唔會愈黎愈香
係做比人睇的

茶香茶色 係由選購茶葉嗰下決定左
撞 只係會令到壺野均勻啲
撞3-4次就夠

撞茶好似拋鑊咁 其實可有可無
高汁
無乜?大把餐廳有喎
不過我去開有紙巾嗰啲 食過無紙巾又唔抵食嘅會blacklist
鄉下潮州?
落雨唔好嗌炒蛋,嗌咗準備俾人加料
似潮州話個妹字多過廣東話個妹字
雞同鴨講?
熱都有糖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞