輝瑞指已接種兩劑復必泰人士 年內可能需補打第三針或每年接種

280 回覆
130 Like 7 Dislike
打個啲真係傻hi
下次可能要monthly patch
武肺疫苗依家係佢地最值錢嘅一條formula
最新型號一定係藥廠最高機密
如果你係biontech會唔會放心俾支那代工廠去做?
你要假設性咁講無野可以講
你依家有得揀打定唔打 過多幾個月強制要打就連討論呢個話題嘅意思都無
打武肺個班應該本身都會打流感
計落一年打最少4枝疫苗
打到成身都係毒
咁biontech本身都同佢有簽咗協議
結果都會俾佢地做
最多大家分開賣,唔俾佢賣外國(不過外國會唔會買都成問題
其實人哋都講明自己德國廠同埋美國Baxter 公司响德國啲廠製
法國就自己有Delpharm 製
講明自己有能力Logistic 上幾日就運到全世界
復星係"代理" 唔係製造商
點解要响中國搵個代理係因為唔俾中國過河濕腳佢唔會批你响中國同香港用
我反而覺得遲早會放俾你做
而家唔會
但過兩三年好可能會
唯一可能係產能不足 但輪都輪唔到俾支那廠做
打針都有DLC
科興呢屌佢
盲就唔好紅字啦
fuck ccpvirus
有變種咪要打 好似流感針咁
如果唔係保護唔到身體
我寧願中COVID都唔打
要好似流感針/佢依家咁講要年年打咩
就係呢樣
我估之後幾年應該會放俾支那但限domestic
因為支那咁多人
我當2成人揀打biontech一年一針
靠外國廠未必得,人地自己都有需求
有D疫苗短D有D長D, 好視乎果隻病菌/毒係乜同人體免疫反應
依家咪分啲下欄野,睇臨床、包裝俾復星

仲要復星係包曬支港澳,根本唔駛同外面爭,所以點解會咁易有bnt

所以下年都會有bnt
問題係而家外國好多人同香港人一樣,
都係想睇定啲先打

所以而家某啲歐美國接種率都唔算高
到之後,有一部分人會覺得已經睇定完可以打(堅定地唔打就不在討論範圍)
然後而家某啲vaccine又比人印象一般(例如johnson同AZ)
呢批睇定啲嘅人都可以揀黎打

咁到時每隻疫苗嘅需求可能不一樣
打疫苗係要令個身體認得隻菌/病毒,從而有免疫反應
就好似打完牛痘,個人就認得牛痘,而牛痘又同天花好撚似樣,所以就對埋天花有效
假如有日天花識變種,咁打牛痘就冇撚用

依家就係話流感係咁變種,一變左種,之前打左嘅疫苗就冇用
所以每年都有同往年唔同嘅流感針,而唔係booster
咁點知會變咩樣阿?唔知架,同考試貼題一樣,未必貼中

而冠狀病毒係變種變得比流感仲快仲誇張嘅野
所以藥廠先話要年年打,年年貼題,而唔係年年打booster

咁武肺針有冇用?我唔直接答你,我用流感針黎答你
咁咪即係流感
然後流感針有無用呢?

你個argument有D似食抗生素但係隻菌變左有抗藥性就無用不如唔好食咁
Booster同流感針唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞