輝瑞指已接種兩劑復必泰人士 年內可能需補打第三針或每年接種

280 回覆
130 Like 7 Dislike
流感係季節性??你指流感高峰期有季節性呀嘛咁武肺都係冬天多啲case㗎

而且你講嘅嘢同我講嘅嘢有咩關係?咪又係因為每年嘅病毒唔一樣所以有update 所以建議再打
你知唔知依家嘅流感其實係由以前大流行嘅高致死性病毒經過長期傳播減低致死性得出嚟?
因為歐美經濟俾呢隻毒撚到就嚟收皮
所以就算會血栓/要無限補針都一樣要打
港大依家中共話事 你覺得會唔會俾funding佢做

因為到時隻野搵長春生物科技生產
驚狂變種 狂打 一陣仲話溝針 副作用好似抽籤咁
唔係隻隻都要年年打,因為每種病既病原體都唔同,有D變得快,有D變得慢,同埋對疫苗既反應都唔同

https://www.cdc.gov/vaccines/schedules/hcp/imz/adult.html#table-age

呢個表有D年年打 (flu vaccine),有D幾年要打 booster,有D 10年打一次 booster

當然,總有人話係藥廠要 fat fat,咁就睇下你信唔信藥廠淨係跟科學研究,定係有其他$考慮喇
on99
唔可以有效過科興
其實呢d咩疫苗嚟?副作用又大,時效又短,想點啊?
其實愈多人打完
隻病毒只會變異得愈快愈多
source
未成熟既疫苗.
9月仲留係香港同支共困獸鬥咩

香港人本身就係避支共先係支那走落黎香港,跟從祖先步伐,逃離支共
已經做緊試驗啦喎
而家港大個網都繼續徵緊人
藥廠信譽其實同CCP差唔多
生產層面呢?最後咪又係變國產
癈老思想:打完以後一定咩事都無
咁講所有產品廠信譽同CCP都係差唔多
因為要賺錢
例如:電子產品特登整到易壞D, 唔壞你點買新
唔年年打點科水比支那
安全套戴左都有機會中獎
如果照咁計,反疫苗撚應該唔戴套
戴套其實係安全套廠利用人驚中性病同大肚既心理去賺錢,其實佢地可以整循環再用安全套,但因為要賺錢,所以呃9人/特登整到扑一次用一個
D咩乙肝呀破傷風針呀都要補打所以浪費時間
到最後一針不打先係贏家,不變應萬變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞