一個A0毒L和O4女神的故事 (2)

1001 回覆
181 Like 9 Dislike
新post無故
最愛你😘
第四十章 個音樂盒好有命中註定嘅感覺

中年店長:「OK!冇問題!你放上facebook啦,呢隻應該唔使3分鐘就會有人回應。」

「Hello!」Athena跟他們打招呼。

中年店長看見是後生靚女跟他搭訕,立即笑逐顏開。

中年店長:「有咩幫到你呀靚女?」

Athena︰「你呢隻figure賣幾錢?」

中年店長:「你有興趣?兩萬二賣俾你啦!」

Sophie︰「咁貴?」

中年店長:「唔貴喇兩位靚女,呢隻合金版好罕有,好少會有人放。嗱,你睇吓喇,我哋啱啱想擺上網放,我係放兩萬三㗎!見你哋靚女我先平一千俾你喳!」

Athena︰「你唔好出po住,你俾幾分鐘時間我,我打去問我朋友。」

Athena打電話給阿康,但阿康沒有接聽,WhatsApp又沒有回覆。當時只是下午三時多,阿康仍在工作中,可能不方便接聽電話和覆信息。

中年店長:「你搵到你朋友未?」

Athena︰「你可唔可以hold住件貨先,佢應該七點前嚟到!」

中年店長:「吓,唔得啦,轉頭有人嚟買我一定會賣㗎喎,唔hold得俾你。」

Athena︰「咁樣……」

Sophie拉開Athena,跟Athena稍稍話。

Sophie︰「喂,你唔係諗住幫佢買吓話?依家講緊係兩萬二,唔係兩千二呀,咁貴重嘅玩具,由佢自己親自嚟買會好啲!」

Athena︰「佢搵咗好耐㗎喇,好多次都同隻figure無緣,佢真係好想買㗎,等佢七點嚟度可能真係會俾人買咗!」

Sophie︰「你點知呢間嘢會唔會呃人?萬一嘥咁多錢買咗隻A貨就大獲喇,你又唔識分!」

Athena︰「阿康教過我一次點分真假,應該冇問題!我一定要買到俾佢!」

Sophie看見Athena很緊張這隻figure,看得出阿康很在乎這隻figure,也看得出Athena很在乎阿康。

最終,Athena成功買到那隻阿康夢寐以求的限量版figure。

離開玩具店後,Athena拿著那個盛載著figure的紙袋,臉上掛著一副滿心歡喜的樣子。Sophie看見Athena的舉動,立即搖頭嘆息。

Sophie︰「唉,中晒毒喇!」

Athena︰「咩中晒毒呀?」

Sophie︰「中咗嗰個阿康嘅毒呀!你呀,對我哋三姊妹嘅事都冇試過咁上心㗎,對阿康嘅嘢就咁緊張。頭先你搵唔到佢時嗰個肉緊樣,我係從來都未見過㗎!」

Athena︰「咁隻figure真係難買嘛!」

Sophie︰「老實同我講,你係咪真係鍾意咗佢?」

Athena猶疑了一回,然後說:「係,我最近先發覺我對佢有感覺。」

Athena將音樂盒的事件向Sophie一一說起,

Sophie︰「嗰個阿康成功啦,成功令到你鍾意咗佢喇!但之後點呢?OK,個音樂盒真係好有命中註定嘅感覺,你覺得呢一刻,阿康對你好重要,但之後呢?我始終覺得,阿康唔會係適合你嘅男仔,佢只係適合同你做朋友。」

Athena沒有回答Sophie。

Sophie︰「你哋距離實在太遠,啲韓劇、日劇嘅橋段唔會喺現實到出現㗎!就算俾你哋喺埋一齊,佢只會覺得自卑,你哋相處會好辛苦。唔好話我黑心,你哋一定會好快散。」

Athena繼續無言以對。

Sophie︰「可能我講得太多喇,sorry!我只係想講,你而家有好多男仔追緊你,你仲有好多選擇,阿康只係其中一個,更何況佢暫時未對你有任何表示。你慢慢揀都未遲吖!」

Athena︰「知道喇!」

Athena最近只煩惱著母親患病一事,一直沒有深究過自己與阿康之間的可能性。Sophie的說話也不無道理,她與阿康之間的距離,將會是二人之間的一個無形障礙。

Athena與Sophie分開後不久,阿康便打來詢問Athena致電原因,生怕Athena母親的手術有任何差池。Athena回答手術成功,並邀約阿康今晚見面。

二人就在Athena所住屋苑樓下的小公園裡相見。這個公園,就是Athena跟前度分手的地方。

二人並肩坐在長椅上。

阿康:「我知道你今晚搵我係有事,不過俾我講咗先。我知道你近排啲鼻敏感好咗,隻蜂蜜真係得,我啱啱整咗啲新嘅俾你,嗱,攞去啦!」

阿康將兩樽調校好的蜂蜜遞給Athena。

Athena:「唔該晒!」

阿康:「咁你搵我有咩事?」

Athena︰「我都有嘢俾你。」

Athena將figure交給阿康。阿康拿來一看,發現是他夢寐以求的限量版figure,感覺相當驚訝。

阿康:「吓,我唔係眼花吖嘛!」

Athena︰「你冇眼花!我反覆check過幾次,係真㗎,唔係假㗎!」

阿康:「你……你點解會咁叻,搵到隻figure㗎!」

Athena︰「我經過嗰間figure鋪,唔知點解,有預感會有,於是走入去睇吓,結果真係俾我見到。真係啱啱有人放先有㗎喳!」

阿康:「多謝……多謝你呀Athena,我真係搵咗好耐,每次都係同佢擦身而過,你竟然搵到,仲要幫我買埋!真係好多謝你呀!」

Athena︰「盛惠兩萬二,再加一餐飯。」

阿康:「梗係冇問題啦!我即刻過數俾你先。」

阿康立即用銀行APP過數給Athena。完成後,阿康繼續拿著figure,細心欣賞figure每一個細節,一邊看,一邊露出天真的笑容。

阿康就是一個簡單的人,figure就是他的第二生命。得到心頭好,真的可以開心數天。

Athena看見阿康開心,她內心也感到快樂。這種單純的感覺,Athena很久也沒有感受過。

「你要請我去邊到食飯呀?我幫咗你咁大嘅忙,你唔可以請我食茶餐廳㗎,如果唔係我會嬲㗎!」Athena少許撒嬌地詢問阿康二人的約會地點。

阿康深呼吸,吞下一啖口水,拍了一拍自己的心口,鼓起勇氣,說出這番話。

「Athena,不如我請你去Felix食飯啦,好冇?」
邊到felix
間felix就黎變飯堂
有新一章,留名留名
新post lm
半島Felix
Lm
留名
又quote文
Lm
新PO有文
成日估到唔得架
不過都好,比阿康知道自己有幾大差距
可以參考第十章
睇紙言方便啲:https://www.shikoto.com/articles/230610/231321.html
然後同long d ex一齊返,但記返同阿康既種種因果先發覺最中意都係阿康
樓上可唔可以唔好 quote 謝謝
lm
好短 求下樓主出長少少

好撚鐘意睇
可唔可以俾個機會佢地順順利利係felix食飯,而唔好撞到佢啲ex,仲有餐飯留到個開心既感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞