一齊學潛水

304 回覆
17 Like 1 Dislike
菲律賓垃撚圾國家
潛水好似石垣開心啲
香港出一日潛兩次預五六百包lunch, 租器材多一兩百, 如果東南亞去去一次五日左右嘅~8千可以包晒所有洗費

出國玩極建議學埋aow同買埋電腦錶, 最好出國順便考埋個nitrox

潛水器材大同小異但係電腦錶嘅interface個個牌子唔同, 而且電腦錶可以保命尤其係外國水清會落潛得深, 最好買一隻用慣用熟, 至於係香港大部分時間都唔會落深過10m相對出國潛電腦錶就無咁重要

budget行先嘅話我建議先投資面鏡潛水衣同蛙鞋, 因為呢三樣相對較平之餘唔fit身嘅話會嚴重影響你嘅潛水體驗, 之後係電腦錶, 最後先係BCD同regulator呢兩樣又貴又大件又要保養而且大部分潛店都有得租借嘅器材, 帶住佢哋出國執行李真係鬥智鬥力
香港個情況比較好笑
基本上你考左個牌,就可以自己去租樽租gear 出去潛
不過其實唔建議新手考完個牌就自己落水,最好搵番教練/ DM 帶住落水

出船之前都有巴打覆左,船潛600幾玩兩枝樽,岸潛400幾500都有 (租唔租BCD REG都有影響)

如果自己落水潛,除左基本鏡fin wetsuit 呢啲之外,仲一定要有指南針,深度計/潛水電腦,同埋SMB, 以保安全
自己潛意思係自己同非DM/教練既有牌人士做buddy 去潛,記住唔可以自己一個人落水,潛水大忌黎
報左5月上ow
乜香港個海真係咁差咩
其實冬天夜晚潛啲水都幾清

香港水域,上次教練send俾我
我呢排都上網格緊價!
香港學潛水 揀師資好 唔好睇價錢揀 一分錢一分貨
有d香港教練好9流
Anger所以我情願貴少少揀個真係專業嘅
比少少意見你參考

香港考好處係成本低
可以分幾個周末去考 比時間自己適應

但能見度唔好 可能考完都唔覺潛水有咩好玩
當然好多人話能見度但你會專心啲
可以練好中性浮力

我個人經驗係 愈緊張既學生愈需要分心

係疫情下係香港學完再出國潛水都係好方法

Btw我唔知咩原因驅使你好驚水但去學潛水
你要先有心理準備學唔識
潛水唔係保證班 唔識游水同驚水係兩回事
同體驗唔同教練唔會全程捉住你潛

巴打要加油學得成再黎綠島玩
記得搵好既教練
遇過有o仔同我講佢係香港學完從來未深過5米
亦有40幾kg女仔教練同佢配7kg當佢石頭咁沉底
感覺潛水好高危下, 玩到咁專業都要不明因素而死
https://www.zhihu.com/question/65059876
巴打係庫達?
已發展地區加上隔離係支那你想點好? 如果好嘅就唔駛去其他國家水域偷魚啦
庫達班教練都出左去自己搞
我自己開舖既
師兄....指北針呀
上年年頭係外國學完OW到宜家都未落過水,都想識人遲下一齊潛
咁用英文講compass 囉丈家明就得啦
其實真係唔一定,唔會話肥你,淨係叫你重做多幾次都差好遠。
差一個人成團仲有冇人想一齊學潛水
OW 香港水學Skill 會好d
無論係基礎 技術 理論 膽量
都比外潛學多時間教
學完基本野再係沖繩學AOW高清到不得了😎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞