一齊學潛水

304 回覆
17 Like 1 Dislike
NAUI同PADI有咩分別?我問緊好似3800唔洗不過係NAUI
求一齊學嘅buddy仔多人學平幾舊呀
真,係香港學,出到國完全可以好放鬆咁玩 好正
利申:

香港學 OW + AOW + 高氧
外國學 deep dive

跟咩教練最重要

個人建議:
香港學OW 因為某程度上個環境差,可以練到你個膽量令你可以學識冷靜處理個情況,同埋某程度上你冇咩野睇,只可以專心。 再者,你會怕做老鼠屎搞到本身差既水再比你踢起哂沙,會更小心中性。

識幾個朋友係沖繩學番黎,番到黎,連自己裝備都唔識。都唔講咩中性、指北針,個d技術。連自己上水速度都未識留意,SMB又唔識打,其實同冇學過冇分別。

咁點解係外國學AOW會好d呢?其實係假設你都識少少技巧、唔係白紙一張。咁係外國學,一邊學一邊玩。同埋香港度搵到深水又做到skill 既地方唔易,仲比你做5米3秒停留同夜潛,係唔易有好地方。

另外,自己都建議會係香港潛下,原因同上面差唔多,再加多幾個原因:
1. 當練下skill, 打下指北針,打下smb,係3-5米練下中性、試下裝備lo
2. 作為香港人當認識下自己地方都好。
3. 香港係冇咩大魚,但當尋寶咁,都間唔中有好野睇。
4. 香港都有水清既,凍水lo 。上星期火石有8-10米能見度,但都少少凍下,

當然,你係外國搵到個教練係跟得好足,好嚴既就都得啦。
去到外國搵番香港教練都幾難嚴格訓練啦唔通唔pass 你,叫你下次再出國學咩
上個禮拜出…
dry?
[/quote]上個禮拜出…
dry?[/quote]

唔好諗到咁凍啦,著wetsuit 都潛到
我早一兩年香港屎水學 能見度唔夠一米
落到水底連自己隻手都睇唔清
我上年上體驗班都係驚到仆街
欣賞你勇氣但好好奇係咩原因令一個驚水既人去學潛水

其實係香港學我覺得冇乜野, 冇乜可能成日都出國潛架嘛, 同埋冇得出去果時都要定期係香港潛下練返d技巧, 尤其是平時冇乜點掂水既人

不過我自己係台灣學的O仔+A仔
3mm
香港好多教練出團去外國考.....
cls
實凍到縮陽
上個禮拜出木獨舟
未濕水都已經凍
我反而想係香港學,低成本高成效
放工同周末可以上理論之後跟手落水考試
正常嚟講考O仔唔太柒都可以pass?
一考完就可以出國玩唔浪費假期去學
潛水唔使識游水
我bali 都係3+3
教練專業D嘅...(Blue 點 )
自己搵吓

佢哋有自己船,個教練嘅教官出名嚴同有心,所以佢個班教練個個都有返咁上下
痴線.....
因為一直都好想去沖繩潛水, 細個鍾意水大大吓反而越來越怕水, 好想克服到佢第時周圍去玩周圍潛...趁個世界仲未崩壞前
想問下考完牌之後,平時想去潛水嘅話有咩要準備?
1. Book 船家出海
2. 檢查gear
3.
:
:

咁樣出一次活大概幾錢?
如果要出國潛嘅話,係咪要自己帶曬所有gear 上機?
潛水錶係咪must?

想知多d 再諗學唔學,thanks
搵buddy仔一齊學

https://t.me/gesidy
個隻叫電腦錶.... 最好啦! 你睇得返自己D Log
齊Gear 就梗係會帶自己Gear啦!
尤其個二級...當你擁有自己個套,會發覺喺水底呼吸原來可以咁輕鬆

喺香港我通常搵返潛水學校D大船出,之前跟過普通船河D船家,Hea到爆.....
起碼佢哋閒閒地都有唔少教練出有咩事起上嚟都有照應

出國每個地方都唔同價架喎
錶既話最好有啦, 可以睇到自己潛到幾深,同埋而家d潛水錶幾靚

出國的話當然要自己帶gear過去, 不過唔想買的話當地多數都會有得租既
睇你買唔買FULL gear lo
但就算你唔想買齊 wetsuit boot mask 都最好係自己野啦,有電腦錶就最好,買靚D仲好。

潛水野其實你做好保養其實好耐用

咁當你full gear 香港一日6-700
租gear 就2-300
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞