是咁的,我係一個四十一歲嘅中佬

94 回覆
163 Like 10 Dislike
FI人工好過non FI,boutique FI公司出既錢仲高過大公司
我本來都係想講單邊, 所以你咁講我唔太反對嘅.

不過有D人開腦比較遲, 一時三刻成績唔好, 唔代表一世都唔得嘅.
每個人都係活一次, 條路都係走一次.
所以SORRY真係唔識答工程好D定ACCOUNTING & FINANCE 好D. 畢竟我無做過工程.
FI 轉出易轉入難if not impossible.
有番咁上下經驗FI更加唔會考慮LA
一樣41,失業,零收入

你已經好幸福
點解個個都問我CAREER PLANNING......我用左廿年先爬到呢個位, 唔叫成功. 二黎個世界變得太快, 我答果D野都係舊野, 未來未必啱用.....

不過你問得我就照答啦, 唔好信哂就得.

Q: 想問下FP&A方面,你覺得揀industry 定company size重要?
A: 做大公司難上到TOP MGT, 所以我自己用黎刷靚個CV而已. CV 夠靚就去細D 嘅公司搵高人工大TITLE.

Q: 如果有啲中小型公司出得起錢,做e-commerce好唔好?
A: 其實呢個世界無人可以答呢條問題. E-COMMERCE 係新野, 無跡可踲.

Q: local finance同regional finance(例如APAC)有無話邊個exposure好啲?
A: 做邊邊其實無所謂, 但最緊要兩邊都識. what I mean is 好多野唔洗真係做先識. 真係做先識係上世紀嘅事, 好多時識就夠又唔一定真係要熟.

Q:我見而家公司個director可以自己諗套新既kpi 同MD, GM解釋到啲數,佢幾乎唔洗點理financial reporting嘢,其實senior role既FP&A係咪做operation 同controling為主?
A: 你個director 就係我理解正確嘅FP&A 手勢, 自己定義management report. 依家d accounting standards 離哂地, 仲睇financial reports 是浪費時間. (好多做會計嘅都唔識分financial reports vs mgt reports)

Q: 如果公司生意好差,FP&A既作用有幾大?
A: WELL, 如果身體好差, 醫生嘅作用有幾大?
簡單啲講,係
佢搬屋,仔女passport,屋企電腦壞咗都要搞
但有相對回報嘅,除咗人工
本來上年話去台灣新加坡睇樓,叫埋班同事去當旅行,不過武肺cancel 咗
巴打,如果俾多次機會你會用啲時間黎讀書/考牌,定諗計創業/其他門路搵錢?覺得所謂專業人士,係香港呢個社會都係生存多過生活,做一份未必自己鐘意既工,不過不失過一世人。

細佬本行都係做工程考牌,開始讀LLB part time想前路廣啲。依家讀LLB無論收入定社會地位都每況愈下,但係讀要投入大量時間,唯有見步行步。
我個答案你一定唔鍾意聽.

俾多次我揀我會讀medic。
但我完全睇唔到轉到又做得掂嘅可能
一般會計都係問吓flux
跟住啲opts 人通常都水鳩你啲理由
In house 又system prohibit 你去睇啲唔關你嘅事
咁點樣學到business operation 呢?
我有個中學師兄,應該同你差唔多大。

佢做人無乜方向,不過幾聽佢媽話。當年聽佢媽話,買左一個大西北單位,俾佢搭到樓市暴升順風車。

經過1,2次樓換樓,而家佢住係粉嶺最靚個個屋苑ge複式單位,佢計過真正佢出ge錢,大概得100萬到,當然層樓未供完。但只係差十年 兼且每個月唔過一萬

其實。。。我只係細你地7,8年姐

點解可以差咁遠
普通人邊可以一買就買一千萬嘅樓?通常係樓換樓咁買
你讀IT點解入到big 4?
business operation嘢,會計人點學都只係皮毛,只有不斷同唔同stakeholders 去傾去問,但FP&A好唔好做真係見人見志,細啲既(大)公司,仲點埋FP&A人搞system enhancement (好聽啲叫搞project嘢),有得揀唔好做FP&A,入錯行/做錯role無計,唔係人人想會計做到老,operation finance可以令你覺得會計只係個大打雜,公司size同埋industry 只係影響個打雜程度。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞