是咁的,我係一個四十一歲嘅中佬

94 回覆
163 Like 10 Dislike
努力左好多年,終於拎搵到十皮野人工。

然後如夢初醒,發覺自己仍然係一個買唔起樓,好多野仲要慳住慳住嘅窮L.

話說在下讀書成績都叫做名列前矛。當年要入medic 易如反掌,但係屋村仔出身,無mentor, 學校啲老師又唔教路,咁就睇唔開入左果陣好紅嘅暴大IE. 畢業果年IT 泡沬爆破,SARS, 金融風暴連環combo. 記得IT 狗人工得5,6千,老闆仲要好似施捨俾你咁。

我把心一橫走左去做big 4. 果陣時人工9800. 我好記得big 4 做十年就升partner, partner 人工十萬咁上下。 自細窮開,大學日日食公仔面嘅我,自此搵十皮野就成為我人生一個目標。

當然我捱唔到去partner, 逼自己OT 可以,逼人地OT 唔俾錢我做唔出。同埋big4 係一個見盡人性醜惡嘅地方。 我覺得做人要有低線要有人格,否則我會睇自己唔起。呢個係我自尊嘅一部份。所以我最後都離開左big4. 見識過人性醜惡,自此對big4 有好大戒心。

anyway 過左廿年,當我以為拎到十皮野人工就足以我開心一下,過番啲好啲嘅生活嘅時候,回想廿年已去。當年的十皮同現在的十皮相去甚遠,扣埋洗廢其實舊錢唔係咁多。而最近睇番big4 嘅人工,雖然gf 起薪已經加左接近,但要升partner 已經唔止要十年,同埋都仲係十皮野人工左右。

人生好多野都估你唔到。

我地出黎做野果陣,啲老屎忽好鍾意講要plan career path, 唔好咁jumpy. 結果我地就接受左好多不公平嘅剝削。 一覺醒來,當日講嘅美好生活並無出現。 依家響呢個聽日唔知變成點嘅香港, 仲講career path 一詞其實係一個笑話。
吓有得入medic點會唔入
太慘了吧
修正:

而最近睇番big4 嘅人工,雖然*fg起薪已經加左接近* 一倍
果陣好多行都搵得唔錯。醫生收入無依家咁一枝獨秀。
依家做緊咩
Accounting & Finance
曾經嘅黃金年代?
香港有過嘅好時候

而家呢一代就
我見過黃金年代嘅水尾,big4 出差每日400蚊 per diem, 番大陸做幾個月IPO, 加埋OT 俾足,FG 都搵到4萬一個月。

但黃金年代水尾我仲係好junior, 我都享受唔到。
FC?
講真做會計上到10皮一個月其實都叫係山頂啦
又唔洗咁灰喎
睇到最後個段
可唔可以講多少少career path
唔好咁jumpy 捱會有出頭天,定應該見有機會就轉?
想問吓你轉過幾多次工?
因為已到山頂,無得再點上但係離美好生活仲係好遠。
4,5次左右啦。 依家唔好睇咁長遠,有得轉就好轉吧。
問題有兩個
現實係做到FC/CFO grade除非你轉行否則你最多都係呢個range既收入, 1-2球, 咁你既能力可唔可以令你轉到行先? 甚至創業?
其次就係咩係美好生活? 純物質同打工仔身份既角度, 我覺得球幾野一年養一家四口理應過得幾美好

利申: 同你背景接近一樣都係位處山頂, 而家積極諗緊轉行
科網股爆破前入U讀IT 讀完出嚟就真係大爆炸
除非另一半都搵得唔少,否則買1000萬以上嘅樓真係買唔起。
真正嘅 "柒頭皮,電腦大爆炸!"
我老婆都搵好小, 不過真係要用左幾年儲哂D bonus同shares先俾到首期
反而供都唔算好吃力, 加油啦
有乜行可以轉。 我都有諗過做生意。
我想轉做搞operations既野, 我本身做分析出身, 近年成日都要拍住opts做restructuring/system implementation, 最近收到風新老闆想搵熟數既人去搞新brand, 思考緊自唔自薦去做下
big4升咗partner, 唔係仲要供會咁畀一大舊錢先有得做equity partner咩
讀會計,細過你,三十歲前到你差唔多人工
如果做緊big 4唔知幾時到依家人工,同埋身子弱頂唔順
同意你話逼人OT 做唔出
一路返工都學緊好老闆應該做咩,睇到仆街老闆就引以為戒
世界唔係限死一條路,做幾範好平常
依家老闆好多範,跟佢都當自己做幾行咁
career path plan 好幾年後又唔同環境,所以都係最多plan 3至5年
好奇三十歲前打工搵到十皮野一個月,除左sales 爆數同ibanker, 仲有乜?

如果係講緊做生意,咁又唔同玩法嘅。
係要俾,多唔多就唔知了。
同一老闆但幾份工,幾份糧夾埋
乜柒都要做,要湊埋老闆仔女添
可能因為你一直望住個人工,錯過哂買樓暴賺果個年代,我細過你,出身果陣,諗唔明d人做乜唔買,租冚到供,仲可以借爆九成半,明明呢個世界有通脹可以抵消債務,睇完窮爸爸富爸爸之後更有勇氣就買左。

仲記得開十七萬支票時個經紀仲笑我手震。之後人工越高就借得越多,借到唔敢炒股就桿債基,去到今日唔洗睇人工生活了,根本人工係攞黎借錢用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞