是咁的,我係一個四十一歲嘅中佬

94 回覆
163 Like 10 Dislike
十皮人工點會買起樓,只係買唔到你理想中的單位
真係好有同感 多年前考左司法考 準備想做律師
結果發覺呢行on9到不得了 又唔比上去執葉
唔做係正確既
同樓主一樣大,讀書無樓主咁叻,亦搵唔到十皮一個月,只係普通打工仔,人生已無希望
已轉咗出commercial? 做listed co定mnc?
$9800
同期
好彩年年加三成
聽過真實例子:
90後有父幹有人脈,可以幼稚園直至大學都讀名校,讀書成績普通都可以去去浸咸水,畢業後有人介紹入公司做MT,有班世叔伯endorse你唔洗同人爭,連大學畢業後第一份工都唔洗揾,成日專心溝女同用屋企張黑卡洗錢
做野其實同讀書叻唔叻完全無關係,不過轉工果下如果你有一堆亮麗嘅qualifications, 會易搵好多。因為HR 都怕亂send CV 俾function head 會俾人屌,你有堆qualification HR sort 你張CV 出黎時會安心好多。就算你in 果陣表現得好白痴,HR 都有得瀨係非戰之罪。

我剛出黎做野果十幾年幾乎所有AL都係用黎考試,用我手上嘅Mphil, CFA, ACCA 同LLB入左兩間大藍籌,雖然大公司人工唔好上流機會少,但你可以包裝到自己係藍血出身。到你再轉去其他公司時就可以target啲高人工嘅位。

仲有唔好"淨"做financial reporting, 死都要爭取Group Finance, FP&A, business controlling or partnering 嘅function. 做financial reporting比較難出頭的。

不過呢個都係我一面之詞。畢竟人人條路都唔同。
我估依家6個E 都收
啲professor 話教到屌哂鬼
我諗一半唔夠
FP&A 好似好廢?淨係report generator 咁
我做過FDD 做過valuation 可以點行好呀
1000萬嘅兩房單位要500萬首期,而我無500萬。。。而家1000萬嘅單位都只係普通野。

咁我都係啱啱先10萬,無家底自己儲唔到咁多。
搭單問多句
其實business partnering & controlling 做咩?
Finance 出身去管operation?

你講果啲都好back office role
真係賺到錢咩?
agree
除非出去掛牌而又有好多生意
唔係政府醫生都係10幾萬一個月
FP&A 係分析business performance 俾老細聽,如果你有value added 嘅in sight 幫到公司賺錢又令老細信你,其實可以權傾朝野。
Respect 巴打

我好認同一樣野係 我地人當中 只有好少數睇到將來係會轉變成點

我細個果陣 屋企人成日話讀唔到大學 就要做廚房仔車房仔會窮

但今時今日 唔係某幾個特定專科畢業既話 其實讀完大學後既收入同前途未必比車房佬廚房佬好

不過香港就係充滿住呢d自以為看透天下既老屎忽
好多時會計係咪back offce真係睇你點做。

黃和成個management 骨幹都係會計佬主導operations的。TVB 啱啱俾人炒果個李寶安都係會計佬轉CEO.

始終啲數響哂你手,你又有權問operation 野。你識佢啲野佢唔識你啲野。
聲明番我唔係一個成功例子。。。
第二我讀IT 出身,從來唔覺得我係會計佬。大家都係人。

呢個世界太多天材,響暴大果陣已經知自己響天材面前有幾渺小。。。所以只能走通材呢條路,咪乜都學下咁。

即係叉燒同油雞你都做唔到最TOP, 咪整個叉油雞雙拼收多兩蚊囉。
有無例子?
講真business operation 啲嘢會計佬外行人鬼識咩
好多時都好似audit 解flux 咁business 話咩就咩咁喇
有啲咩insight 可以比到?都幾難
"做野其實同讀書叻唔叻完全無關係" 呢句唔認同

讀書叻,可以做野唔叻
但讀書廢,做野一定廢
個人智力 or 時間管理一定有問題,所以如果知道佢CE/AL Maths拎D or E 或者 DSE Maths拎1 or 2,盡可能唔會請,普通計數都計唔掂 好難multi-tasks or 處理複雜問題
唔係咁講喎樓主,做accounting如果搵間FI轉,十萬唔係山頂喎,整多個double都仲得
想問下FP&A方面,你覺得揀industry 定company size重要?如果有啲中小型公司出得起錢,做e-commerce好唔好?local finance同regional finance(例如APAC)有無話邊個exposure好啲?

我見而家公司個director可以自己諗套新既kpi 同MD, GM解釋到啲數,佢幾乎唔洗點理financial reporting嘢,其實senior role既FP&A係咪做operation 同controling為主?如果公司生意好差,FP&A既作用有幾大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞