智利研究:一劑科興毫無保護力

162 回覆
166 Like 2 Dislike
咁你唔搵返Nature條link出嚟?
你個link 話輝瑞對南非變種失效9-14倍窩。。你有無睇架??
貼左啦
你枝科興直頭冇數據添
仲喺度鳩噏mRNA vaccine對南非種失效四五十倍
As compared with the D614G variant, we found that B.1.429 was approximately 2 to 3 times less sensitive to neutralization by convalescent serum and by serum samples obtained from vaccinated persons, whereas B.1.351 was approximately 9 to 14 times less sensitive to neutralization
9 至14倍 窩, 你有無睇架,你仲貼出黎俾唔睇?
係有數據,科興對南非變種失效1.6 倍。
你個link 話就話9 -14 倍,但係用假病毒仲要係得20個sample.
人地有90 個真南非變種病毒sample, 得出結果係失效40倍。
其實搵唔搵到香港每日猝死/突發心血管病發死嘅數據(by age),我真係好想知有幾common
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.02.01.429069v1.full

科興對南非變種失效1.6倍

輝瑞同莫德納對南非變種失效最高40倍!!
paper呢?

而家睇到嘅data係
就算convalescent plasma對B.1.351
都低antibody response
甚至低到近乎零

但問題係
你一味講fold decrease
如果一開始枝針對wild type嘅neutralisation都唔係高
對B.1.351 mutant嘅話
佢嘅neutralisation efficacy當然會跌得冇咁多

10分跌去1分 就係-10 fold
2分跌去1分 就係-2 fold
所以科興咪冇乜失效囉
由一開始都冇乜效
點跌都唔會跌得多
BioRXiv
又一間冇Peer review嘅
喂你睇下個名啦
BioRXiv同MedRXiv係兩兄弟嚟架
BBIBP-CorV同RBD ZF2001開你科興撚事?
咁唔算數據黎,你貼嘅邊個link 係話有peer reviewed??
條友出撚晒名五毛黎,巴打你都係慳返啖氣好過
咁點解條數都係高
係咪間接證明隻疫苗冇乜用
Nature Medicine就不嬲都係Peer review
NEJM都係
你自己睇下人地嘅impact大幾多先啦
坐勞改營就唔使學嘢咩二毛
我覺得勞改營應該出糧畀我
我而家教埋佢點樣睇paper
BBIBP-CorV 咪即係科興囉。。
係俾peer review, 唔係peer reviewed.
無返3 5 7 個月點會reviewed 呀?
一劑無保護力咪打夠一百枝
你勞改到懵撚咗?
SinoPharm同SinoVac唔撚識分
屌叫你老頂出嚟啦
做二毛做到你咁點減刑呀
給我打 往死裏打
你自己貼個link 話輝瑞對南非變種失效9-14倍。
就當原本95%, 失效14倍係咪即係變0 %?
D 數太難唔識計添~
岩岩check左英國政府講AZ既問題:

https://www.gov.uk/government/news/mhra-issues-new-advice-concluding-a-possible-link-between-covid-19-vaccine-astrazeneca-and-extremely-rare-unlikely-to-occur-blood-clots

- 44 of the 79 cases were of CVST with thrombocytopenia
- 35 of the 79 cases were of thrombosis in other major veins with thrombocytopenia

https://en.wikipedia.org/wiki/Heparin-induced_thrombocytopenia
岩岩睇左呢隻由肝素導致既低血小板病, 會令到血小板形成血栓, 成因係打呢隻肝素入身體會有極細機率生成抗體攻擊肝素, 減低抗凝血能力而形成血栓

EMA果邊report左呢個可能性
https://www.ema.europa.eu/en/news/astrazenecas-covid-19-vaccine-ema-finds-possible-link-very-rare-cases-unusual-blood-clots-low-blood

即係打針前要check凝血指數, 如果發現凝血能力有問題就會有更大機率出現血栓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞