邊個傻仔用500幾萬買元朗公屋

196 回覆
229 Like 8 Dislike
元朗住宅成交向來活躍,不少年青區外家庭湧入。近月元朗區有破頂成交個案,一個實用面積443平方呎的公屋單位,二月以503.7萬元出售,成為新鮮出爐的新界西北公屋王。其實,以500多萬元預算進駐元朗,私樓筍盤選擇甚多,部分更平過公屋王,今次便在House730平台來一次大搜尋。

以500多萬元成交的新界西北公屋王是位於朗屏邨,樓齡34年的珠屏樓,以實用面積443平方呎計,平均呎價約11,371元。先看元朗一些市中心樓齡逾30年的樓盤,合益中心及鉅發大廈,樓齡分別38及31年,前者一個兩房單位,實用面積422平方呎,開價530萬元,後者實用面積452平方呎的兩房戶,叫價508萬元,呎價11,239元,較上述公屋王單位還要便宜。這兩個私樓樓盤實呎、樓齡及開價與朗屏邨公屋王差不多,但可擁私樓建屋質素及社區環境。

此外,位於凹頭的屋苑蝶翠峰,一個兩房單位實用面積460平方呎,開價550萬元,呎價11,957元,比公屋王呎價稍貴約5%,但為樓齡較新的大型屋苑。同樣位於凹頭的尚悅,一個實用面積410平方呎兩房戶,開價560萬元,樓齡僅八年。
每睇一次都要笑一次
買到5球既樓點解要揀公屋?
唔理解
貧窮 精神病 新移民 道友 黑社會 廢老藍屍係你鄰居
環境差已經大過一切
私樓可能都好參差
但你覺得每日都同啲low life一齊搭𨋢 落樓 食早餐會舒服既 咁你有你想法既
仲未計個啲無文化既大叔阿伯 一手買餸藍既師奶 係你隔離左右
都唔講啲癡線佬
有時見到啲低層後生仔女係附近你都唔自在啦
500萬私樓可能有兩成同500萬公屋有8成點同?
仲以為有第二單,點知係old news
60 萬就話啫,500重要公屋,居屋都要諗諗。
公屋好多痴線佬
如果佢每晚係度嘈你都吹佢唔脹
你投訴房署又唔理你
連登仔成日話私樓都個啲人,都幾肯定佢哋未享受過私樓個環境,先會講岀呢啲嘢。

公屋唔係唔好,不過唔個心態想一世都住係公屋。
你仲得出個下好野
睇返啲成交同放盤都係200幾萬
傻仔都唔會傻得咁徹底掛
洗黑錢?
聽講公屋係用最靚既料
已補 vs 未補
人地公屋仔講大道理
買多間打通佢咪900尺囉
睇唔出 34 年嘅朗屏邨有咩優勝
廿年管理費都補唔返個樓價
鄰居差呢
咩玩法? 30年UP公屋賣5球? 得4百幾尺? 仲要係元朗?
元朗其實好多私樓都好平, 周圍又大把村屋, 私樓都唔易放租, 何況公屋?
只可以話佢好撚鐘意個單位, 隔離有女神唔著衫四圍行, 自住一流, 咁又吹佢唔漲
景林邨有間成交510萬,都係4佰幾呎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞