岩岩到左英國了[2]

1001 回覆
73 Like 8 Dislike
想問下有冇巴打係租share room/HMO?

我響spareroom 搵到個room,係同業主同住,只有我同佢住,冇其他share tenants。業主(睇樓+溝通冇經過agent)叫我過1-mth deposit+ 1個月租in advance 去佢個personal account先簽約(當然可以face-to-face簽約+俾錢)。

因為佢唔洗我預俾半年租,淨係叫我俾埋passport+visa copy俾佢做right to rent check。

由於佢個offer係too good to be true,所以想問下各路連登巴打/絲打可否點條明細俾我行。

同埋我想問下點樣check一個人係咪業主?有冇得上網check?
https://eservices.landregistry.gov.uk/eservices/FindAProperty/view/QuickEnquiryInit.do

可以喺呢個網度俾 £3 睇
不過未簽約先過數感覺上好冇保障
同埋記得同業主確認 deposit 係會放喺政府嘅 Deposit Protection Scheme
睇情況師兄係lodger唔係tenant
業主有權d deposit 唔放去protection scheme
所以對租客冇咩保障

加上同業主一齊住其實唔係太理想
衰業主可能會對你日常生活好多規範
有得揀最好係間屋得租客share house

https://m.spareroom.co.uk/content/info-landlords/whats-the-difference-between-a-tenant-and-a-lodger/
唔該巴打

我有最壞打算俾lodger食左舊deposit,我住多過半年已經賺左,佢個價比其他HMO低唔止1/6。

我會同lodger deal話face-to-face簽約+俾錢。
或者問下比住少少HOLDING FEE, 簽約果日先比果1+1淨底果D囉
miss左call會點,岩先miss左
Hmm interesting... be a museum curator? admin officer? (Maybe not easy but who knows, you might still get one)

Or apply any job that can provide sponsorship
12度好撚熱
我行到流撚曬汗
之前有巴打講會有差佬上門

今晚都是食一樣既野
簡簡單單唔搞咁多野啦

今晚我地一齊黎悼念菲臘親王
係英國食草真係好平
邊D草
係東倫敦街上面隊草飲啤酒會否有生命危險
會識到朋友
acfebd
唔好捉我啊
首先唔好拎你貴重財產去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞