黎明既音樂算唔算領先左21年?

254 回覆
274 Like 24 Dislike
當時當時
講緊 淨係識話當年 點會有未來
確實四大天王真係香港最後輸得出大中華區以外既歌手
不過果陣廣東歌係亞洲冇咩對手,果陣韓國仲未開始發展
當韓國之後搵到自己既特色,再向外吸收學習進步
進化到依家2021上到美國Billboard既外語歌壇
一啲都唔簡單

香港就愈搞愈衰
啲人又冇料又廢又食古不化
即係你認為起支那紅
就=香港都認同
王傑起台灣都好撚紅
黎到香港咪一樣收皮
你都唔明以前競爭有幾撚激烈
人地 30 未夠 唱live 跳埋舞 都同cd 一樣
有幾多人做到
食古不化既仲有 聽歌既人
Leon 有前瞻性. 其實幾靚仔
我講緊 洗撚理香港認同咩
理都On9 既 要過哂咁多老屎忽果關?
講緊d前輩同聽歌既
佢就係無理到有咁大成就
真 twins唱歌又得咩
甚至單論唱功 黎明都唔係話好啦
睇返個timeline,應該係韓國1997嗰期已經開始興呢啲電音,而香港就仲興緊啲慢情歌。

而黎明嗰陣時已經喺韓國香港紅透半邊天,所以應該比較有話事權。佢就睇中左韓國有電音,而香港未有,所以佢就將韓國電音帶入嚟香港,抄吓韓國嗰期嘅電音,再加啲自己嘅黎明idea元素,成為左香港電音始祖

跟住再反攻返韓國,再同時打埋台灣,大陸
同埋 我講緊
成日以前叻 以前幾勁
無人理呢家 最中意自己踩自己
無人支持香港偽人
香港偽人一定要香港發展
又唔諗下 點解有才華都要留係細魚塘
又要明知香港人最難服侍

講多個例
黃祖藍 明明發到圍但都因為去大陸...
不過連登講任何一個都死
香港黎講囉
但仲有人留意咩 輸左咁多年
香港有 Raidas.佢89年拆檔
但當紅歌手無.因為大家都知玩電音
死撚梗.香港當時接受唔到
當時96年既電音係比較英式
例如leon既100樣可能
https://www.youtube.com/watch?v=Cv03OAvgqQE
呢隻慢版唔掂
有冇聽過快版
我覺得快版先夾到佢當年個曲風
https://m.youtube.com/watch?v=kntniFEKW7E?t=287
唔鼓勵玩電音
但係鼓勵抖音
你仲以為Eason 係香港出面好紅
你叫個後生仔 台灣 大馬 等等 講隻佢既歌名
應該無人up到

佢香港係紅 外地都紅 不過係以前
20歲樓下 唔計香港幾多個識佢
佢最撚叻抄歌
Rainas都識!
你又係嗰個年代?!
抄?
邊隻 抄

mk牛屎電音之流
香港一味情歌慢歌咪有新意 但都要睇下質數
當年同期edm除左daft punk,聽埋Chemical Brothers, The Prodigy, moby等等 就知黎明嗰啲幾唔掂
而加kpop都係濕鳩 叫順耳少少 但人地主力賣囡賣跳舞 音樂底係配菜
唔止歌
其實Leon個look根本就係而家啲韓仔明星樣

如果現實識到個Leon咁嘅仔仔我真係好想俾佢抽插
我成日聽到 粒的~~~
你追 我躲
根本呢啲編曲先多嘢玩
而家是撚但彈吓結他 成條demo直出咁款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞