黎明既音樂算唔算領先左21年?

254 回覆
274 Like 24 Dislike

已經屈左機啦,係當年internet未普及姐,係華語區係已經好hit,如果有internet一定會好似kpop咁
當年網絡時代根本唔發達
仲係ICQ年代.你依家推廣得快
係因為有YOUTUBE又有好多平台
什至FACEBOOK
全世界既音樂都可以上網睇
以前買碟嫁
同埋都講一個歌手如果宣佈唔囉獎
基本上都同退休都無咩分別
落過D咪知道LEON有幾大影響力
樓主標題可做是日笑話。
如果係宜家出都係編曲改小小,咪都係個啲嘢
最重要有二點
香港自97金融風暴後無錢
個音樂已經去到搵唔到錢地步
第二.四大後.無人撐到落去
無論演影廣告全方位.
廣告公司都唔係傻.根本好難捧得起
好似藍校長.咪推過新四大天王
比人屌到飛起
你就笑話
四大之中.黎明係玩得最多元化
有好多音樂風格係日後先出現
你係咪大陸人黎
黎明已經係香港玩得最多風格既歌手
好唔好聽係一回事
如果你聽晒果另外四個.同之後香港歌手音樂既風格
你就會知道leon既音樂.真係多元化到你唔信
正常一個當紅歌手都驚咁會仆街
差唔多邊種電音日英韓你都接觸到.種種音樂方式都有
唯獨jazz
https://www.youtube.com/watch?v=TA7qarx2RMk
艾力都話leon係領先時代既歌手
四大之中係得leon比較有創新能力
依家既歌手都好難有
再補充少少
艾力有講過
香港其中一個唱片dj
1個鍾09分.03秒佢有講到呢個問題
https://www.youtube.com/watch?v=TA7qarx2RMk
到底係黎明20年既音樂行得太前?
定還是香港起呢20年內一直退步呢
點解20年前既歌到今日仲係好過香港依家既歌
不如反思下點解香港一直俾南韓超到連車尾都睇唔到
唔可以少咗 大綱與細節
我聽好多人講去night clubs係為咗聽歌,笑死我
呢首真係繞樑三日, 當年唔知會考定 AL 聽到洗哂腦
https://www.youtube.com/watch?v=znxPa_YMFM0&t=12s
黎明以前係香港點紅都唔會夠依家既K-pop紅
你覺得佢唱以前啲電音就可以紅到去全世界?
就算拎佢啲電音歌同依家既K-pop比較都有好大分別
根本就唔係同一風格,韓國啲快歌邊鬼係咁

紅唔紅都要講其他因素,好似唱歌,跳舞,觀眾緣等等
韓國有齊紅必要條件既人實在太多
佢仲要係solo歌手,要爭贏偶像團體更加難

都係果句,果陣既韓國根本仲未發展有自己特色既流行歌影視
最早開始有韓流呢個用語既時候都係講緊99年
所以港台日先有機會佔盡先機成為亞洲最大幾個娛樂城
但韓國用左大概10年時間,歌影視已經爬返其他地區頭
近呢幾年,更加係拋棄一段好遠既距離

我就覺得好多人睇小韓流成功背後既本質實力同肯用時間資源拼返黎既堅持
我係鬼佬點解要聽一班油頭粉面又細粒既亞洲人(佢地眼中)跳舞唱歌做戲?
事實就係韓國歌影視有高水準先吸引到外國人留意

香港娛樂圈除左某部分有料有名氣既藝人,其他人輸出去亞洲外根本失禮死人
仲點會紅?
黎明係韓國走紅,有個kpop producer 都有話有參考黎明個種包裝嚟捧偶像,佢哋走出國際就係爭呢樣野
當然實力人哋強好多
如果你指偶像打扮形象,可能係
但音樂風格,跳唱表演絕對唔關黎明事
極速煞科仲有黎明跟住播
I I I was born in Beijing!
我愛黎明!我愛黎明!
你攞daft punk比
樓主話幾前幾前根本係因為佢自己眼界窄
中國仲玩文革個陣 睇下鬼佬玩咩就知咩叫前衛
唔係慘情歌,又無得上高音,啲人無得喺K房唱就唔紅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞