黎明既音樂算唔算領先左21年?

254 回覆
274 Like 24 Dislike
聽過fing頭丸未?
行近~~~我又怕驚動你~~~
我又怕心難SAY......蠟定.....
又分離~~~~~~
依家聽返都覺得好好笑
但反而佢走音後仲撚紅
如果係因為fing 頭 k 仔呢啲,
充其量當年政府應該叫唔鼓勵電音風,
但係同禁係兩回事吧

當年係狂掃夜場,
因為軟性毒品氾濫得太犀利,
到咩348,cyber,意法日果啲執哂,
啲人又開始轉移陣地返大陸浦,
香港果陣咁勁嘅disco 風先告一段落啫

但係同電音風沒落我覺得冇太大關係,
因為果時返大陸果啲D 場,
冇新歌咪又拎啲慢歌黎做disco 版,
我記得果時咩藍鞋子,
方力申,容祖兒啲k 歌都好多disco 版
[quote]獨家試唱

https://www.youtube.com/watch?v=CFNJwmuOrUs

抄到十足十!當年李貞賢就係叫做Techno queen,嗰陣時興Techno music唔知係咪黎明帶嚟!

https://youtu.be/57KXozHUUWU
97年leon已經玩電音
係得leon敢玩.但另一層係佢當時要另外寶麗金
之後到sony到佢退出仲可以出面出一隻北京站
成程大碟都係電音
《Leon Sound》是香港歌手黎明的音樂專輯,於1997年12月推出 ,所有歌曲均由雷頌德作曲、編曲及監製 。此專輯以圓形為概念,唱片沒有明顯的音軌分割,聽眾可以無縫地從第一首歌曲聽到最後一首歌曲,整張專輯的歌曲營造出一個下雨的城市,採用了不同類型的電子音樂,黎明以不同的唱腔演繹各類型的歌曲,被樂評人視為具質素的唱片專輯之一 。這張專輯是黎明於寶麗金的最後一隻粵語唱片
你要明白佢當時同四大競爭
仲可以有勇氣年年出電音
到佢全面退出就整隻領先21年既音樂出黎
你無聽錯.依家最hit 既k-pop到李貞賢既音樂
我地係早21年前聽
其實sammi好幾首出名嘅快歌都係改編韓國歌手李貞賢(即係屍殺半島嗰個老母)

https://hk.appledaily.com/entertainment/20030828/N23ZPS2WNCQEHYHMXA3QYXCX7M/
知呀
老實
呢啲都好撚難聽
https://youtu.be/4HPCZ9s_Tds

依首1999年,可能受Leon影響,後尾喺大陸Disco 都幾興依首!
講起d mk場就嬲
當年果埋mk場純粹扯高bpm 落一堆hardcore 就當remix咗
個撚個聽moon light shadow就濕鳩哂
果陣明明外國係聽progressive house, Trance

點知早幾年聽下bbc radio one搵電音聽
變撚哂聽hardcore
屌佢老味我以為自己聽緊東莞channel
d progressive house變撚咗老人場
好彩舊年興翻聽acid techno 但一興起就被武肺攪死咗

完全唔明點解歐洲電音會咁撚墮落

算係香港當時最後尾香港輸出
差唔多最紅果堆都玩
make progressive house great again
佢D MV 好正!
唔計j-pop
因為k-pop 同當時j pop又有d唔同
香港.台灣.大陸係leon帶起
leon 97年已經玩.但當時仲要爭獎未放得走包袱
20年前
舊年歐洲無得落場,我諗應該多咗人聽progressive啩
果陣兩大抄歌高手,雷重dup同五六城出哂名架啦
就算Leon同林狗/軟硬當年d電音喺香港幾前衛
甚至乎帶住香港樂壇
實際上都不過係抄其他地方既電音
軟硬算好d,但紅既係Leon同Sammi
吓?依首k-pop喎!
leon 99年已經收山
kelly就紅到去日本
紅既唔係香港.係支那同台灣
同disco當時會播香港d電音歌
網吧又係呢類歌
之後全部明星都差唔多玩
除左送禮勤呢類慢歌
佢地稱為廣high最後一次向外輸出文化
以前既香港音樂真係走得好前
唔好話音樂係所有創作走得好前
真係青黃不接,人地不斷進步,我地就不斷退步
出左個林家謙已經覺得係奇蹟咁,仲要冇人識欣賞,d細既聽韓文歌,睇大陸/韓綜藝節目,喺香港又搵唔到錢,真係邊有人敢再做創作,只可以講香港既市場越黎越細,塊餅太細
其實都幾欣賞仲肯喺香港搞創作既人,但留低喺度既d實力又唔夠出面好,想屌佢地又唔係,撐佢地又唔係,真係唔知點搞
如果講音樂好似香港既rapper係比以前多元化左,起碼唔係淨係得一隊lmf
其他都搞唔掂
頂多味紅到去東莞常平吹撚到文化輸出
東莞洗完太平地都無咗呢支歌唱啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞