有咩辦法可以教識女朋友踩單車

323 回覆
251 Like 24 Dislike
你係點識踩單車?照做教佢一次
拆一轆係無效
應該佢係唔知點解學識咗
其實真係要咁教
試吓唔踩拎個平衡
我係係屋企試踩咗100次到先踩到
我個朋友都係咁教我
雖然係學識左,但係我之後剎車都唔會用手剎,而係用腳
you can't teach an old dog new tricks
我都係朋友教,踩下跌下就識
我教 輕鬆簡單
一日學識
其實教人學單車有竅門
啱呀 人到絕境就咩都學得識
好似學游水 係個腳都掂唔到地嘅地方 好撚快學識
可能係專登學極唔識 情趣黎
呢到好多師兄好有心
我都講下係點睇學踩單車呢樣嘢
普遍人因為安全會將個seat位較得太低
其實咁樣仲學得慢,因為過程係一啲唔舒服同唔安全
太低既話你隻腳kick住kick住身體係會集中唔到你既重向前只會更易令你個人左搖右擺踩下停下
假日單車徑上個班所謂識踩單車既租車黨有六成會炒車都係死係個位,唔識真真正正用你既腿部力量去踩單車
我眼見既大部分人啊一起車個下係要左搖右擺先起到車真係害死後面條友,呢班人完全係踩壞腳個班
要學踩,其實係要將seat 位較至合理高低,去到半隻至四分三腳掌,咪撚再講啲成隻腳掂唔到地唔安全個啲,重心腳起第一腳,另一隻腳輔助,上半身放鬆,對比起傳統方法係會重心更易向前而唔會向內縮
用呢個方法去學係好快學得識同穩最緊要穩前提係學個個一定一定一撚定唔好覺得個seat 位較高咗就危險,你對腳係踩個難發力仲危險啊
點解假日單車徑多意外好多時都係前車行進無意中左搖右擺,就係重心一直向內屈撚住而唔係向下向前,全程都係用上半身主導方向,久而久之上半身一攰,你踩車個力點(對腳)令你個人屈得太內係會搖黎搖去
講咁撚多廢話,其實係想你女友起碼明白踩單車發力既原理先,比你以家識踩啦,但係發黎發去既,無用
加油啦,其實踩單車除咗係一個技能,仲好好玩
PS:女朋友由唔識到而家週圍去唔同地方影相,叻女
我都想知點學
細個無咩機會踩 去到高小見到個個都識得我唔識
幾年前放假係離島 有個朋友話教我 搵咗條大直路 試咗兩個幾鐘都仲係好驚跌行唔到幾步 教到佢無癮走咗
一係成功學成,一係投胎轉世
唔好望地下同堂軑,有咁遠望咁遠
踩二人單車
只要唔係你教 佢就會好快學識
男朋友教點都唔會學得識 認真
我老婆又係咁
同平衡有關嘅都唔得,滑雪單車溜冰電單車乜柒都唔識,同佢行山佢企喺度望天望得耐個人都可以失平衡完全唔理解
師兄有啲料到識推胎
入完落brake慢車,重心移去彎方向
出彎扭直 無乜好教
教左佢游水先~
有得拆腳踏就拆左佢,用腳加速再縮起腳溜車學平衡。好快就會捉到平衡果個感覺,溜到4,5秒唔跌可以裝番腳踏踩兩個鐘內都學唔識就廢過5,6歲啲豆丁
你就好 女朋友肯學 我女朋友每個禮拜都有藉口唔學
我細個都係咁
結果炒車 成個人飛左出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞