岩岩到左英國了

1001 回覆
1619 Like 161 Dislike
我只係收到一次電話
第8日冇打黎
都話我依家住STUDIO
我住個間幫我寄出去
間酒店完全唔比我出門,連出去寄都唔比
哦,咁你咁撚巴閉
又冇錢又要住大屋
咁又真係唔駛同你討論
人在他鄉就咪撚咁撚大支野啦傻鳩
同埋英國樓俾你盡咪£1.5K一個月
租半年都係£9K
如果真係有咁有經濟能力嘅
交足租業主會唔肯租?
講都講服佢啦
收到
樓主係LOTR定係已經BNO Visa先過去?
敦倫例外

去得倫敦 敦倫 肯定非富則貴

我依啲廢人 交緊既租金重便過腥港既公屋租金

但係我講£1.5K 即係15000蚊港紙喎
倫敦3區ACTON都係呢個價錢左右之麻
https://www.rightmove.co.uk/property-to-rent/find.html?searchType=RENT&locationIdentifier=REGION%5E85314&insId=1&radius=0.0&minPrice=&maxPrice=&minBedrooms=&maxBedrooms=&displayPropertyType=&maxDaysSinceAdded=&sortByPriceDescending=&_includeLetAgreed=on&primaryDisplayPropertyType=&secondaryDisplayPropertyType=&oldDisplayPropertyType=&oldPrimaryDisplayPropertyType=&letType=&letFurnishType=&houseFlatShare=
香港公屋3000蚊樓下,
計返嘅話我依家大概交香港敞房價

樓上條友話冇工作證明租唔到樓
你現兜兜俾 2M 現金
樓都買到層啦租唔到

--

同埋我當真係情況壞到要用地址黎搵工,同時又租唔到屋嘅話
其實可以去買Mail Box 黎拎地址用
或者申請NI信嗰陣寄落去Mail Box 都得
大把Work Around,豐儉由人
戇鳩!買個歐版出前一丁得啦!
都係個句 搵到份自己啱既荀工 咪又再搬屋

直至搵到一撻地方自己啱既荀工+優質生活環境
好似歐版出前一丁來自東歐

但我已經食慣 POT noodle Curry 及 Mushroom & Chicken 做宵夜

至少佢無日清 咁重味精
認同,樓上條友睇唔起Shared House,
其實係雞先定蛋先嘅問題
我就當佢真係嫌住 Shared House 唔住得人,
佢都可以租1,2個月,單純用黎收發住址證明
另外再租酒店住
搵到工之後咪Cut 鬼左佢再搬
山不轉人轉
我覺得呢隻英國野幾難食
另外Tesco都有辛辣麵賣
我依頭£3.5 五包裝貴過腥港 大約9蚊雞

但有時過下口癮都要買架啦

個9蚊雞真係差在運費(即食面 唔重但 體積重高)就算行船 一兩個月慢慢運個運費都貴
以前我真係可以三餐食麥皮、白飯、意粉加隻蛋,

不過今次返黎都食多左出前一丁

搵到工前目標係一個月飲食 £50 以內
正常唔會
阿叻, 乜你都去英國?
Ching勁 連POT NOODLE都食得落
差啲中伏。 如果係著草去印度, 咁就似啦。
Bno visa
但香港而家已經唔係正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞