IT討論區(114) 1HBU=50K

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
ielts 8.0 gre verbal 161/quant 168 不過搵唔到prof寫ref letter 只能夠搵到老版寫
align唔收有cs底嘅人㗎⋯⋯你真係蠢左
三個referees全部係professional reference?咁怪之得啦,正常最少要兩個academic,除非你有5,6年工作經驗
你不如同佢講其實當初我吹大左,唔知你地收無cs bg嘅人,其實我當初真係0 bg,不過吹多左
我做左5年野 send email 因為畢業隔太耐 返hku搵prof寫ref letter完全冇回音
可能親自返去R會好d
咁我覺得你take UT嘅master再一路讀Cs bootcamp其實都唔差如果你想攞身份打過賺錢
其實都係 依家真係人生交叉點:

去nyu 就有得同女朋友會合 又有得搏係美帝做野 搏入FANNG 但畢業如果搵唔到工就要返香港 係total loss
搵到工又要進入h1b + 排green card地獄 心理壓力會超大

去u of t就好穩陣有救生艇pr 但要long d幾年 同埋唔係讀cs搵工難好多好多 就算搵到工 人工都會好低 甚至cover唔到生活洗費 要用tn簽證過美帝做野都要幾年後 到時都三字頭
有nyu就去nyu啦,無嘅先諗諗,你leetcode操200題medium都一定包你搵到new york d SDE啦,就算唔去tech giant去下咩Bloomberg都算易啦美帝大把機會,香港R爆頭都入唔到Bloomberg
你依家係vancouver 讀緊咩?我都報左ubc second cs degree但未出result
問題 加拿大path可唔可以係美國path失敗個時再switch過去?
唔係 我無去到,宜家有其他offer
可以
可以就此po 已完
點解可以?
其實唔係,你美帝起碼3年先知自己玩唔玩到OPT-》H1B到green card,三年之後switch去加拿大唔係唔得,但佢30歲已經開始扣分,而且加拿大讀書嘅hk pathway根本未出details
睇你講傳統ee定點,你傳統ee都係計分,夠分直頭可以外國直接apply PR
但如果你話香港讀書path就未必,一黎無details,二黎就算可以可能到時期限都過
如果係香港pathway (OWP果個)基本上就唔work,因為sunset
岩 你分析得好好 有料到
咁好做?做足廿年
想apply research and analytics
唔知請唔請fg
成件事似加國岩佢多d
行舊路走ee仲穩過直落美帝
聽聞有加國pr易落美國做
無visa=無公司會諗
除非top tier到係某area無人代替
隔離Accenture vs HA個post
手巴會唔會導到個樓主揀HA
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞