海關於旺角及荃灣檢獲近萬件冒牌古著

529 回覆
415 Like 6 Dislike
本港現時有多條法例規管侵權行為,保障知識產權擁有人及消費者的應有權益。根據《版權條例》,任何人管有侵權產品及作銷售用途,一經定罪,最高可判入獄4年及每件侵權物品罰款5萬元。海關亦可根據《商品說明條例》拘捕賣家,根據《商品說明條例》,售賣「冒牌貨」,一經定罪,最高刑罰為罰款50萬元及監禁5年。

希望海關嚴正執法
古著係一種文化,又唔可以叫二手,因為都有未著過用過。呢個文化係追求以前嘅style,vintage嘅感覺。viutv節目穿衫搭正有介紹。當然賣假野不可原諒
古著係vintage,唔係used,used係指二手
古著意思係好多年前生產既古舊衣飾(多數係90年代前)
可以係全新既單品但幾十年來無人著過

唔該唔好再話古著=used
咁樣既話我老豆著緊件菊花牌底衫都係古著
樓主Pin this la
第一次聽
仲以為80年代之前有特色嗰啲產物
同二手衫有咩分別
乜野年代都有人玩, 我有玩 19 世紀 Sack coat 或果期風格 vintage dressing 咁啲衫就一定都係 replica, 鬼佬有好多用返舊時布料, cutting, 車功造衫
但係我見唔到上面嗰啲有幾特色
幾有以前90 80年代feel
vintage係復古

戇撚鳩你去樂天search二手衫
人哋全撚部都叫古著
良好程度分ABCD
乜撚要十幾年無人著過?
仲要90年代前

一件舊衫會幾十年無人著過?
咁撚假都信
mk果然弱智
vintage 比班 mk 玩到柒哂啦
佢講乜都得啦
80,90年代你又未出世
出咗世都無印象嗰期潮流
唔係撐mk著古著 但想問ching著開咩 好似咩style都係mk 想知究竟著啲咩先唔mk
可能當年個款未受欣賞,無乜人買,係會流到呢啲市場,而家有人欣賞咪買返囉

質疑係好,但俾少少文化知識唔該
mk見牌子嘢就衝住買
佢哋識撚古著咩
仲要揀全新添
越舊反而唔要呀

喬兄賺到咁fatfat證明唔少mk中招
唔知佢哋睇到新聞會唔會欲哭無淚
有一眾mk仔囡kol G持 who fucking care
其實充公左嗰啲嘢係咪會攞去拍賣
古著真係會有全新,不過唔係佢賣緊嗰啲

上外國網賣古著會見到NOS DEADSTOCK等等呢啲字眼
As worker原來藍?即刻unfollow先
成班一鳩樣
傻西比人水左啦
扮專家
笑撚死 沖出黎柒
之前比人爆過賣假藍扮黃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞