海關於旺角及荃灣檢獲近萬件冒牌古著

529 回覆
415 Like 6 Dislike
枉佢仲稱自己未出道前做fashion buyer
幫間老翻古著店拍片宣傳嗰時睇唔出真定假?
成日買呢啲雀毛嚟撚貓
有用嘅話一早發咗達
佢第二集見到件hard luck cafe嘅t講咗句
「呢件假嘢嚟㗎?」好個樣呆左
唔知係咪因為咁佢冇出間舖名可能都驚瀨嘢
佢拿拿聲出嚟澄清算啦 咪搞臭自己
人哋2萬件衫,8000幾假,仲有12000係真嘅,可能佢未遇到假呢。幫佢澄清返,佢無宣傳,無講到舖頭名,無叫人買,只係介紹古著文化。
不過大家放返重點喺賣假野店主,佢有責任檢查真偽。
盡量唔好victim-blaming,攻擊買家,始終無人想買假嘢
先講唔好意思
我冇睇片唔知佢冇出店名
只係睇到背景相以為193宣傳咗
vintaholic.852 個朵臭就唔係第一日既事
真係抵撚死 雖然買嗰d都係on9
用個閪腦諗下邊有vintage野可以齊色齊碼?
加埋佢家姐shopaholic852 日日做神棍
冚家都係仆街泥

另外有間 thechans__vintage一撚樣
有朋友仲要喺佢度做過model
之後呀老闆糧都冇出呀屌佢老母
古著界全撚部都on9
全新咪A級或者AA AAA囉
係有 不過罕有

但佢講到好似普遍係咁:
靚款、無著過、擺足幾十年
先稱得上係古著
deadstock咪冇著過,不過貴一截,同埋好少有,所以研究開嘅就唔難分辨出
所以我咪話如果款靚
一定有人著過
邊有人買件牌子嘢擺足幾十年
佢啲孫都會拎嚟著啦

仲要齊款齊碼
而家先流出
希望193 del咗條片佢
雖然冇出舖名 但條片一開頭大大個店名neon light
我第一會覺得係假
第二如果係真肯定貴
keep咁耐係有珍藏家
唔係咩無人賞識
潮流會循環
輪迴幾十年都唔中
都唔make sense
冚家眼中只有錢
「另外,古著也可能是有歷史卻未使用過的全新品(庫存品)」
唔好再用你自己嘅角度去諗,做吓資料搜集,你咁講只係你唔明白古著文化
大陸喬成功扭曲哂古著定義

勢估唔到佢夠吉屎9千幾件貨係流四
如果逐件賠除咗破產真係唔知講乜好

最勁係上埋蘋果俾人知 仍然馬照跑舖照開
抵佢哋全家賺到fatfat嘅
有無汗味
推呀!推到佢地執笠為止!
佢都冇講鋪名單純講知識咋喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞