咪再天真做加盟!

343 回覆
1361 Like 7 Dislike
樓主點睇247
我其實本身都鐘意食同支持某間熱狗店
但有次睇到有個訪問,
佢地想短期內增加10幾間分店就知加盟真係做唔過
我成日都想問

家用洗衣機,一星期用幾次先用到5到10年

呢啲洗衣舖,一日都用幾次,咪好快壞?到時總公司會唔會叫加盟商俾錢換過部
齊x林黃店
美心
啲人唔會諗 咁好賺點解佢唔自己賺埋要益你
我頭先八卦去睇下啲agent網站,
其實加盟費都幾貴,
最高成50萬
而且好大多數根本唔出名,
有啲什至得一間分店
係呀,我咪話我自己都成日幫襯
但加盟真係不了
+1 點解會有人落疊...
點解d店肯交俾佢地做
試水溫都要成本
試完發覺有肉即刻收番個權
即刻諗起豆花妹,完全中晒樓主講既嘢,唔知摺晒未呢
好文 推
1. 香港絕大部分招盟商都係行外人同新手,行內經驗極少!
噤佢都係買人個名嚟做, 如果你有睇佢第一間舖盆數, 佢做得好, 而外國又做得到就真係無計 (不過外國做到香港未必得係非常正常)

2.招盟商本身嘅生意賺唔到錢,靠呃加盟商嘅加盟費賺錢!
所以做 dd 係好重要, 唔係人地俾條數你就信. 另外加盟本來就係要搵大錢短時間內做起

3. 招盟商聲稱為左品牌形象,要統一裝修同設備,幫加盟者搵好裝修公司,其實係自己想抽回佣!
我諗佢地口實講唔係, 但係一定有枱底

4.以產品/製作方法係秘密做藉口,要求加盟商同招盟商拎貨,其實係巧立名目食差價
做得加盟一定要統一, 你去香港每間麥當奴食既野味道理應差唔多. 所以呢個係無得走, 特別係飲食. 我掂過有 d 舖有 d 睇唔出既 (野飲, 食材) 會自己偷偷地溝貨

5.靚嘅舖位招盟商會留俾自己,冇把握嘅俾加盟者!
呢個世界邊有賺夠, 所以買之前一定要做好研究, 有咁撚好就個個做

6.好多聲稱係加盟店嘅舖頭都係招盟商開嘅直營店,用嚟呃人加盟
即係搭棚, 不過其他舖不論直營同加盟都只係一半, 另一半要落街睇同視察, 佢如果搭棚又真係做得起你又諗吓即係真係做得起

7.原有品牌飽和後,招盟商會開第二個品牌再吸加盟者,喺同區再開舖!
咁要睇到底加盟張約點寫, 同埋個盟主係咩人. 不過真係無得防範

8.中介唔係自己人!中介會暗底裏係加盟費中抽一筆!
同上面一樣, 蛇鼠一窩

9.開業成本同回報分析都是中介公司職員老作,中介根本冇睇過招盟商既審計報告!
其實係可以告鳩佢的, 但係輸到甩褲後重有無錢就係另一問題

10.某中介公司自己開加盟品牌呃客,剩係sell自己嘅俾客!
同上

香港出名既加盟例子係 7-11, 自己 Google 下 "7-11 加盟 蝕錢" 就得. 唔做功課就一定蝕撚到你仆街. 真正好既盟主會有晒近區反競爭, 加盟費可加減, 盆數清晰同埋有得賠償.

不過家下實體生意每下越況 (!) 做加盟係真係買份工賭大細. 你想做一樣野你可以輕鬆抄對手自己做. 家下對手點做都已經唔係咩秘密. 仲有做生意唔係賺硬, 同打工唔同你自己要受晒風大雨大. 如果你係輸唔起就真係唔好做生意.
開喜茶 貢茶呢D係咪就會好好多
警世文 推

想問加盟店嘅營業額,一定要報返比總店聽?
搵笨柒嘅極致
咪又係 呢期賺夠啦比人賺下啲fd離
屌..依家先知係玩加盟
我都諗緊最近點解咁有錢
係咁開分店
不過D野係幾好食既
True
好多人覺得加盟店好似係有人提供條路話你知點做,唔洗自己安排,仲知有錢,就可以錢搵錢。

不過生意既野最講經驗 無係自己個行做返十年八年摸熟佢都唔好諗住自己打本做,大多都會蝕錢收場。
幾間出名既賣熱狗黃店都係背後根本好多分店老闆同員工都唔係黃

一陣講完又俾人話鬥黃...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞