咪再天真做加盟!

343 回覆
1361 Like 7 Dislike
你講既都係道理
但呢個世界睇野要睇多幾面
啲加盟者肯去搵啲品牌加盟
本身就係貪人地個名,唔洗自己由零開始
而個招盟商(即係中介)既存在價值就係
1:幫品牌招到加盟商
2:俾個牌人地用
難聽啲講句,香港最出名既加盟商咪又係7-11,咪又係搵笨柒
一個願打,一個願捱
樓主有料
見到好多人儲一大筆錢咁樣俾人呃,覺得唔抵
無用的, 要自己中伏先會信有時D野
識人本身做珍珠奶茶加盟 之後自己搞個brand就招加盟搵水魚
香港嘅天仁茗茶係一間公司攞左地區特許經營權做,冇開比細投資者,自己做晒。pizza hut都係俾怡和攞左地區特許經營,Lady m個d都好似係。有錢賺個d品牌多數一個人立晒來做。所以香港好多大品牌都係大公司買地區特許經營
7仔加盟咪出晒名仲衰過幫佢打工
洗衣店嘅業務:磅洗、乾洗( 同洗衣工場拆帳)、包月 (髮型屋、美容、按摩院),落力落手落腳做點都有錢賺嘅,不過要做足星期一至日 ,由朝做到晚 ,洗衣舖入邊又熱 ,都辛苦架

自助洗衣就開業成本太高,回本期太長 ,有時完租約都未回到本
茶X史有比agent做
多謝大家睇哂篇長文

忠告呢2年有間中介專做加盟,office喺星光行,有好多個牌頭,大家要小心!

人地舖頭做唔住搵佢哋放盤,佢哋游說人地搞招盟,亂咁黎如果放左都仲拎番啲頂手費,自己都岌岌可危仲招盟,等得加盟嚟都執左

佢有勁多個名:香港加x Franchise xxx /香港創x / Bossxxx / 香港頂x / FXX Startup/ 大食職xx頂讓

大家睇路啦
齊柏林又咪係
啲嘢食自己都整到
比人呃錢學野都唔得
仲有咩 手作功xx
睇曬
多謝樓主咁有心機勸世
樓主前後賺左幾多佣?
咁多間都係同一個黎?
屌,講起啲agent就躁底
話咗唔要franchise,係都要畀間franchise我睇
去到先知中哂伏,同佢講話唔啱用平啲壓下個頂手
佢老尾就同我講呢啲係我啲經營成本嚟,說服唔到賣家喎
大佬,冇壓到都係最低佣金,你幫個賣家企硬托呀,仲要咁撚串,屌鳩我煩到你地
睇完樓主寫啲嘢即刻明哂,真心呢啲昆鳩人水真係賤撚到爆
講真加盟一年嗰堆雜費已經夠自己砌個brand出嚟
以前細個唔識嘢都係支那問過來搞加盟店,諗住成本低,點知郁第一炮就幾十萬dum出嚟買個「特許經營」即刻屌佢老母掉頭走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞