點解考車牌仲要考棍波?

166 回覆
39 Like 153 Dislike
叫超跑廠出 EV 系列
其實港共想2035年連hybrid都停埋,比地表大部份國家都激進
係嘅話 CLP HKE fatfat
我諗而家唔係唔想做
而係電池科技真係仲未夠
問點解仲要2腳極力子仲好
買車棍波車平過自動波車,同埋識棍波可以揸多d唔同種類既車。

但根據返個人能力啦,如果明知自己手腳唔協調就學自動算
https://www.info.gov.hk/gia/general/202103/17/P2021031700592.htm
不妨留意多d新聞

電動私家車
二○三五年或以前停止新登記燃油私家車,包括混合動力車

電動商用車
推動試驗各種電動公共交通工具及商用車,包括巴士、小巴、的士、貨車等,力求約在二○二五年制定具體推行的方向及時間表

環境局局長黃錦星今日公布《路線圖》時說:「我們制定了香港首份電動車普及化的《路線圖》,將引領香港在二○五○年前達致車輛零排放的未來路向,以配合香港致力爭取於二○五○年前實現碳中和的目標,向『零碳排放‧清新空氣‧智慧城市』的願景邁進。」

其實依d政府早2個月就公佈曬時間表
同埋背後d工作小組已經做左好多年野
唔係突然9up出黎

內地電動汽車廠商蔚來(美:NIO)今日與中石化 (00386) 簽署戰略合作協議,雙方在共建充換電基礎設施、新材料及智能電動汽車、電池租用服務(BaaS)、車輛採購和休閒消費場景建設等方面展開全面合作。同日,中石化與蔚來合作建設的全球首座全智能換電站——中石化朝英站正式投運。

或者起大家咩都唔知嘅時候
好多利益得益者已經準備緊做野
技術成熟就黎香港搶生意
棍波平過自動波認真?
當年考係為左傍身用黎搵食咁解
英國仲好多MT
有d租車行未必有at添
樓主每日loser心態:
1. 覺唔覺啲人咁勤力做 Gym 練到咁大隻
好on 9,明明已經廿一世紀,你要搬重野有好多工具可以幫到你手。

2. 覺唔覺得啲人數學好無用,而家有計數機,同埋幾可會用到咁複雜既數,有幾多人可以做科學研究嚟搵食吖。

3. 覺唔覺啲人學咁多種外語無用,基本上你識中英文已經可以同全球一半以上溝通到,學其他語言只係浪費時間
樓主有無車牌⋯有既應該唔會開呢個topic

利申:自動波牌,後悔唔識揸棍波,打算學
乜撚野1 take pass第一個po已經講明話係去續牌
同埋呢,咪就係睇唔起好似你咁呢類,好似夕陽行業咁臨終絕唱咁吹棍波咁既人囉

為興趣去學,好既

為好學去學,亦好既

但講到話無左棍波唔得,我反而想問返你地係咪無睇過新車好耐

仲吹到同游水去比較,劇情都幫你諗埋喇,係咪去左軍閥地方傾生意傾唔掂著草但眼前得架棍波吉波,唔識渣就死咁呀?
講錯,唔係第一個,但沉底po 最近先比人拉上返水我都唔記得咁多了我開po個時都仲諗緊等model Y到港,但Y又停撚左,又唔想係外國訂咁貴宜家局住渣返我架要棍既suv

同埋呢,舒服係我個人最終目標,同*棍波係咪必要*一啲關係都無你咪當我殘廢囉,我落街都唔想行呀,遲啲買張電動輪椅代步坐輪椅係我興趣黎
我相信在座都係關心你續個個係咪1a牌姐
唔介意影出黎睇下
同埋我無講過「無左棍波就唔得」
撇除興趣職業能力外
其他人都係表示「同樣價錢點解唔學多樣技能」
當佢係個動作咁睇
棍波要手腳加埋個感覺
相對上自動波簡單好多
換車黎用都易啲識應
其實唔係同樣價錢

棍波難過自動波 理論上易肥 d

如果你考棍要肥多過自動波幾次

每次都要俾錢補鐘租車 又要嘥時間等排期
既然想睇
咁我唯有影比睇囉
賊人不懂開棍波車被擒

2018年08月13日(一) 20:30

棍波車買少見少,現在很多人甚至不去學,諗住有個自動波牌已足夠。棍波可成為汽車防盜的一部分也絕非笑話。最近,美國田納西州便發生一宗企圖搶車事件,兩名年齡分別15及17歲的青年,在當地搶去一名女士手中的車匙,並試圖駕車離開,怎料兩名青年都不懂開棍波車,數秒後便落車逃走,惟不久之後被警察截獲,兩人正面臨多項指控,包括企圖搶劫、盜竊財產和企圖盜竊車輛等。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/lifestyle/20180813/bkn-20180813203055436-0813_00982_001.html

搶條女架車,點知條女揸棍波

如果第時你溝到個有錢女,佢老豆有幾駕棍跑比你車佢個女出入,你同佢老豆講你無棍牌

利申:棍P牌仔
到時淘汰曬啲Toyota comfort
轉曬nio xiaopeng
棍波駕駛樂趣佢唔會明
棍仔的而且確係俾咗好多樂趣,1波轉2波,點樣拖波,踩極力子呢樣嘢都俾到我一種好大樂趣
冇錯你可能會諗依家好多都係自動波車點解仲要學棍仔?喺香港的而且確係多咗好多自動波車但係你去到外國棍波車嘅價錢係比自動波車平一大截,價錢嚟講當然後棍仔

喺香港如果你想玩日本車或者出名嘅跑(法拉利林寶)之類嘅話你冇棍仔牌已經冇得玩
自動波?唔想用腦嘅咪揸
咁你考車點解仲要考棍波
笑死
幾時有話我要考棍波??精神分裂?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞