[行路撚]麥理浩徑全走!

1001 回覆
1923 Like 17 Dislike
 見好多巴絲都出行路Post,其實一路都想試下行一次長途。

麥理浩徑係香港最著名嘅山徑,仲入選National Geographic全球20大夢想行山路線。以前仲有旅遊嗰時,唔少遊客都會特登飛嚟香港行山,孭住大背囊分四五日走營嘅都成日見。冇理由去到外國就識行富士山行EBC,但身為香港人竟然冇行過老麥所以一直以嚟都好想全走一次。

其實毅行者都搞咗好多年,相信好多巴絲都玩過,但我就一直都冇機會參加。試過抽過幾屆都唔中籤,有次終於抽到,但毒撚冇Fd搵唔齊腳,連嗰百二蚊報名費都沒收埋之後最近兩年直情連個活動都取消埋。加上而家對啲慈善機構都印象麻麻,就算遲啲有返都未必想捐咁多錢參加了

諗吓諗吓,不如唔好靠人,準備好就自己出發。條路就一直喺度,有心嘅,日日都可以自己玩毅行者。

路線:西貢北潭涌-屯門何福堂,唔帶營,唔瞓覺,目標兩日完成

行得慢唔好笑
留名
依家開始行?
係咪100km?

早上09:47,麥徑起點,西貢北潭涌出發,目標係100公里外嘅屯門

仲喺度索緊啲對鞋,左整右整嘅時候,已經好多人落車同我一齊行平時行山都怕多人,今次反而好期待沿途多啲人,有咩需要都可以求助,最好半夜都人山人海

話時話點解三月已經咁熱。明明上星期仲擔心緊太潮濕,而家已經好似夏天
有冇酒?
唔休息得唔得呀
戴頭燈行?
想跟
請定時打咭出POST
飲多D水,做防曬,最好買定包 得力素 跟身
有咩唔舒服唔好死頂
唔休息行兩日唔係個個都得
加油 天氣熱返帶多d野飲
點都好,水、乾糧、尿袋、外套、口罩要齊。 仲有唔訓會冇體力,頂唔順就打999

頭10KM都係石屎路。

應該好多人都知,但都循例介紹吓,麥理浩徑全程有200個標距柱,平均每500米就有一個,所以行咗冇耐就見到第一個我嘅目標就係冇穿冇爛噉睇晒200個牌。慢慢行嘅話應該每幾分鐘可以見到一個,如果太耐冇見就應該係盪失咗路

樓主每次回Post 最好報下附近標距柱號碼
TouchWood 有咩事呢個Post D 巴絲打都大概知你去到邊
唔露營,不需酒
試吓先知
呢兩日熱到仆街飲夠水
加油巴打
帶咗兩盞
Target 幾時完成
關鍵在聽朝凌晨眼瞓,要小心拗柴或者跌落引水道
偽行撚留名
支持樓主
我廢中,之前行全條麥徑分開左5次,每次20km左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞