台灣女團(DD52出嚟嘅)

253 回覆
18 Like 11 Dislike
HUR正
以前見過善榛 真人靚過上鏡
係咪搭飛機嗰陣
佢大學嘅時候見過 皮膚白腿又長又直
應該係收音嘅問題
試回想番第一二集啲收音,根本冇咩可能原音咁出
其實如果同唔知嘅人講呢個係MV都可能有人信
除咗我個人覺得啲鏡頭同剪接有少少太過搖擺,有少少頭暈(?)
不過有幾個鏡頭好可愛,好似公仔咁

1專嘅消息好似唔多覺有,連Dcard都未有人提到時可能要搵代購
妳唔講我都唔知葵妮走咗去中国
其實呢個決定有啲搞笑,唔知啲台灣偶像明唔明,通常過到去嘅都係做陪襯多,好少真係可以出道
睇下上年青春有你2同創造101就知
(好似女團嘅就得Sunnee一個出到,但佢嗰陣係話自己係泰國人)
ZT係邊個?INTERDREAM嗰個?
因為唔識所以冇留意

btw上中国豆瓣睇咗睇,啲人仲話葵妮政治立場正
真心,葵妮bye
(祝佢奶共奶得開心啲,唔好俾人攻擊佢台灣人身份真心中国嗰邊嘅偶像團體係就沒落嗰隻,佢哋選出嚟嗰堆偶像嘅舞台咪又係得喺下屆選秀節目到做表演嘉賓,出完火箭少女之後中国都冇團係出名lu)
轉自Dcard
葵妮要去中国的創造營。。。 - Dcard
https://www.dcard.tw/f/dd52/p/235869322?cid=e2982143-1dd7-4734-8a9b-45d2b043268e

應該係喺啲Fans group葵妮同佢哋講嘅
葵妮嘅講法:

葵妮經理人嘅講法:

其實葵妮嘅睇法係有道理,亦都係點解我會開呢個post嘅原因。開呢個post就係希望多啲人識台灣嘅女團,唔使搞到啲台灣練習生要走曬去中国發展,睇住佢哋要話自己係「中国台灣人」其實好唔開心我諗可以嘅話佢都未必真係好想去中国,但係喺佢立場嚟講佢可能淨係得女團呢條路可以行,同時又要維持生計,未必可以考慮到政治上嘅問題。做藝人好難唔睇市場,尤其嗰把俾中共逼害嘅火都未燒到去佢哋到,有好多人都仲係政治冷感過啲港豬㗎

我因為呢件事我特登去豆瓣睇過(以前追過Sunnee所以識用,類似中国加禁言版嘅連登),其實唔只葵妮,好似閃閃同其他選手都係有俾嗰邊邀請。至於係咪落實真係會入到去,其實我又覺得未必,因為要處理嘅嘢都多嘅。而且係好肯定會流失一堆台灣Fans,睇Dcard都可以見到有唔少台灣人都幾抗拒啲明星去中国發展

不過最搞笑嘅係中国嗰班人聽到HUR佢哋唔係叫中国而係叫大陸就高潮覺得佢哋政治立場可以點知葵妮根本睇唔佢哋啲拼音簡寫先repost嗰條story
台灣女團環境未做起嘅問題
所以我先開呢個post想多啲人知台灣都有好嘅女團值得追
所以如果香港都有高質嘅女團我都會推(只係我比較孤陋寡聞,真係唔太知,淨係知Super Girls,除咗Aka幫TVB廣告商賣廣告我真係追唔落之外,其他成員我都有追嘅。As one散咗兼個隊長奶埋共......YOLO唔確定係咪會成團......其實都歡迎介紹新嘅高質香港女團㗎 sorry for離曬題),因為真係想香港同台灣嘅娛樂圈唔使再為咗發展而要俾中共荼毒

當然我冇咁偉大,單純為咗咁而去推台灣女團。我自己嘅私心係睇見啲台灣藝人為咗發展同錢而奶共我覺得好嘔心同失望,所以先想香港同台灣嘅偶像圈都可以做起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞