(26)電瓶車討論區[93]

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
要大家都知道佢嘅存在當然要又嘈又慢,唔係搵鬼睇
我係俾人裝(價錢包埋),但自己裝係唔難
自然揸就得,識嘅就會識,唔識嘅格硬來會仲危險
有冇巴絲用過Givi或者Shad?心想二揀一,感覺兩隻設計比較近,想聽下用家經驗
你講尾箱架定係尾箱?
佢好似都有淨架,不過相都想知
佢哋好似都有淨架,不過箱都想知
想買定件雨褸揸車用,有冇推介
咁又啱嘅
技術到就自然開晒
簡單啲嘅去迴旋處係咁轉圈
淨係開到右邊喎
技術到都唔洗追求開哂你又唔係落track,
你架車唔適合瞓嘅你瞓到用哂條呔都hi到大架/腳踏啦
正常揸一排,大致有個概念自己處理到架車落到幾低就ok
電刨
買套裝,車迷迷有得試k字頭
頭灰好似都係k字頭givi要去油塘
Rich
我用砂紙
好過冇先啦
好多人有個錯覺係開到胎邊就覺得好勁瞓得好底。

但其實喺正常路面要開到胎邊係冇乜可能,點解啲人會用到胎邊,係因為山路啲彎多數係弧形,轉彎果陣傾側角度同平路一樣的話,但條胎接觸地面嘅範圍會唔同咗,形成用盡條胎好勁嘅錯覺。

PS:冇話行山路嘅巴打唔勁,見到佢哋唔收油衝住去轉彎係需要好大嘅勇氣,我自問做唔到
上手買家留左牌,我係最新個堆X字頭
我都會攝車,攝完比返個5

我自己揸46個時又對d攝車26冇乜特別唔鍾意個d,唔好行快車個時攝就ok(申利:個時都未有考26既念頭)

考到26牌之後就會諗點樣可以讓下位比26攝
攝死唔攝生
已經習慣慢入快出,揸得快又無獎,又要驚對頭車,入彎個下真係唔夠膽唔縮唔落迫力
BTW想問下呢,其實如果行緊4波想停車,係咪可以一路break到落十幾km/h先拉極力指都唔會死火?
定係要一路break一路落波?

因為我睇左條utube片,原來可以高波一路break到慢車先拉極力指花都冇事,唔會死火

https://youtu.be/6afXSRBoioI
架車唔係自己嘅會放膽啲去試
死唔死火原因係喺引擎轉數,首先你要知道自己架車邊個波段行咩速度。
要試嘅話就可以搵條直路上高波唔比油,由部車自己溜,溜到架車開始打冷震即係就嚟死火,呢個時間留意個轉數通常係低過一千,再睇吓係咩速度,咁就可以知道死火前個臨界點喺邊度。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞