非中國籍的香港特區永久性居民在不再通常居於香港後,有連續三十六個月或以上不在香港,將喪失其永久性居民身分。

328 回覆
383 Like 11 Dislike
拎MPF
香港PR算係好公道
綠卡你唔番去美國一段長時間係可以真係冇左
呀仔....呢個世界係冇香港國藉嫁,至少呢刻係冇
你繼續扮唔明啦
冇聽過一國兩制?
點解你覺得中共會係條文入面比個位你叫自己香港藉?
最後邊個申請
邊個就犯國安法
只可以話佢係中國籍既人

巴西人定中國人, 呢樣我覺得係同個人既身份認同有關係...
好似我咁我係有中國籍既人, 但我只會同人講我係香港人
唔講以為推倒左中共
香港立左國
係得美國咁好人係visa度寫特區護照個國籍係香港
條友#172 根本就混淆咗國民權利同國籍
你講極佢都唔明
呢度成個post 都係用法律層面去講緊, 條友就鳩吓鳩吓咁
唔講香港啦
80年代大陸人去深圳都要過關
咁深圳人係咪深圳籍唔係中國籍
really???
Nationality : Hong Kong ?
Nationality: HNK
what is HNK stand for ?
特區護照: HNK
BNO: HOKO
美國自己之前將香港當做一個獨立嘅country of citizenship. 而家就唔知喇
唔識英文就唔好用英文問問題...
我想問 如果5+1 拎左BC , 咁會唔會自動冇o左永久性居民身份
唔會, 因為未退籍
如果一直唔退
咁就一直雙重國籍?
理論上係...不過你係香港既話政府只會承認你有中國籍 (好似係, 有錯請指正)
特衰、回鄉證都係旅行證件黎
只要出生係香港就已經被歸左係中蟈籍嫁啦...認命吧啦

當然國籍同身份認同係兩回事
但事實上我地擁有既係中蟈籍
除非移民再放棄中蟈籍啦
係. 因為中國國籍法, 喺香港係搬咗龍門

三、任何在香港的中國公民,因英國政府的「居英權計劃」而獲得的英國公民身份,根據《中華人民共和國國籍法》不予承認。這類人仍為中國公民,在香港特別行政區和中華人民共和國其他地區不得享有英國的領事保護的權利。

四、在外國有居留權的香港特別行政區的中國公民,可使用外國政府簽發的有關證件去其他國家或地區旅行,但在香港特別行政區和中華人民共和國其他地區不得因持有上述證件而享有外國領事保護的權利。

五、香港特別行政區的中國公民的國籍發生變更,可憑有效證件向香港特別行政區受理國籍申請的機關申報。

當然前提係中國仲跟法律做嘢去講啦
點會呀
加速攬炒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞