非中國籍的香港特區永久性居民在不再通常居於香港後,有連續三十六個月或以上不在香港,將喪失其永久性居民身分。

328 回覆
383 Like 11 Dislike
人地台灣有國家認受 有美國佬保
有國家承認香港藉你大可以同人講我係香港藉
事實係依家冇一個國家承認香港藉
同埋條友根本喺度搬緊龍門

人哋台灣本護照個code 係TWN. 喺台灣嘅角度同埋世界其他國家嘅角度, 台灣人唔會係"中華人民共和國籍"

特衰護照個code 係CHN 呀陰功.

咁de facto 唔係完全無國家當香港人係"香港籍". 美國之前可以畀香港人揀country of citizenship 係Hong Kong. BNO Visa 你嘅親屬只有特衰的話, 會當係HKG

但呢個post 入面個topic , 講到有關香港永居問題, 咁一定係香港/中國入面嘅法律層面去講. GAPS #47080 根本喺度用"國族認同"、"國民權利", 係咁同"法律邏輯" 搞亂, 之後講到錯晒仲要死撐足2日
巴打唔洗同佢哋嘈啦
根本個post都係廢
香港PR算係最公道跟一世
歐美國家唔見人幾年就直接cut PR
但香港PR 連自己唔要都唔得, 呢吓閪囉
遲啲想拎MPF個龍門, 遲早搬到上天
你有BC 就可
睇你個BC 點得嚟, 同埋中國個龍門點搬

比如之前你用居英權計劃所得嘅BC, 理論上都唔拎得嚟退中國籍

當然, 如果中國再唔搬龍門的話, 咁5+1之後應該係拎得返MPF, 同埋退得到個中國籍嘅
諗左成晚 都唔明有咩分別
而家先知三粒星會喪失
到時無國籍,就可以去歐美做難民?
唔明咩有咩分別?
咁仲算唔算永久性居民身份證
有入境權
過左咁撚多年
成班連登仔都仲係當啲舊野新大陸咁
冇亂 不嬲都係咁
可唔可以自己睇左先討論
十幾年 年年都仲有啲盲炳衝出嚟呼天搶地
父母都係外藉人士 (印巴南亞)
o係香港出世既係咪就唔係中國藉?
yes 有香港身份證
接種疫苗後送往醫院個案 (持續更新)
https://lih.kg/2432220
幫幫手推上熱門,用咗d 時間整合 
唔比我退出人地收我咪得 理鳩佢咩
永久性係指可以永久性居港,唔代表離開香港都係永久
呢啲法例都可以話改就改嘅話

遲下只要佢想

改成沒有中國籍的為二等公民都得啦
但係唔比拎mpf
push
wfc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞