非中國籍的香港特區永久性居民在不再通常居於香港後,有連續三十六個月或以上不在香港,將喪失其永久性居民身分。

328 回覆
383 Like 11 Dislike
可能佢睇咗鄭敬基網台今日個video, 講啲嘢完全一樣,錯晒
“香港永久性居民”

咁咩叫“永久” 就咁叫香港居民咪算lor 拎黎講
大陸人想拎外國護照又享有大陸福利
就會先做香港人再拎番大陸居民証
好似已經“被恢復”中蟈藉
嗰時回郷卡都得
媽 好亂啊
走啦 五毛狗
屌你老母
一早Block撚咗你啦
Yes 佢住夠七年可申請特衰
簡單D, set 12個月算啦
Block左仲覆
賤閪屈毛狗
你唔離開香港咪"永久",其他國家PR其實都係指可以永久留喺個國家,但離開之後就唔一定係"永久"。例如美國綠卡如果離開太耐可以被沒收。
咁又是
BNO 每年都要逗留180 ~275日英國 五年後先可以再+1 然後bc
做乜po 條垃圾出來
1997年7月1號開始,所有香港人包括BNO都自動係中國籍(以中國角度)
中國角度先係重點
#41講咗乜你哋又扮睇唔到,定係唔敢覆啊
據我所知,中國人拎左香港身份證既話,係要放棄中國藉,收番本大陸護照架wor, 所以銀行開戶口,都只係睇香港身份證,叫香港人

而家又整番個中國藉既香港人???

OMDB都俾人拉咗仲講法律層面,我都好佩服你哋
連香港選舉制度都係人大話改就改,咁中國係佢哋法律 寫台灣都係中國嘅,咁你哋係咪又話法律層面台灣人都中國藉啊? 咁使乜日日嗌武統,揾你哋過去台灣講法律層面全部都係中國藉就攪掂啦
#41 條友咪又係好似你咁, 將國民權利同國籍喺度偷換
偷換完未?

咁呢個post 係講緊法律層面問題
中國本身仲講唔講法律係一回事, 呢個post 用緊咩角度去講係另一回事
你用完身份認同偷換法律層面完未?
#41 法律層面上根本係講錯
中國大陸人移居香港, 佢哋係要放棄中國"戶籍", 而唔係放棄"中國國籍"
同一個國家可以有唔同國民權利嘅國籍, 呢樣嘢唔止中國係咁.

GAPS #47080 乜撚都唔識仲要喺度死撐.
係, 技術層面去睇的話,其實要睇埋係由邊個國家嘅角度去睇
不過仍舊說 : 我是香港人 我不是中國人 完
攪錯仲以為可以脫離支國籍身分
就算BNO 5+1 之後畀你拎到BC, 或者英國派BC 都好, 到時估計中國都係會搬龍門唔畀人退出中國籍
做左國藉變更先係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞