有冇人做過酒店炒散?

497 回覆
322 Like 5 Dislike
簡直顛覆我對炒散嘅印象
因為返果幾間個工作環境離唔開都係聽住長工或者經理不停屌啲炒散屌到佢隻狗咁
有一次見到有個五十幾歲嘅呀叔俾人屌老母都覺得心酸
同埋啲門面地方就整得五光十色,但係比員工或者炒散休息換衫嘅地方仲衰過貧民區咁

所以我都幾開心返到一間幾開心嘅炒散啲長工都係20出頭 做嘢都好有人情味好有禮貌
知我有事都會好關心我 有陣時忙完啲經理見你咁辛苦都會叫你食下野飲吓嘢 同埋講聲辛苦晒
同埋起碼唔會擺款 我未聽過佢哋會屌人
就算做錯都係提一提你

最感動真係last time果次特登叫廚房整大餐俾我哋
佢呢種人情味真係就算連出面其他工都未必搵得返
炒散毫無尊嚴,自己讀咁多書,送頭俾文盲部長喪屌,仲要係唔多人面前唔屌個隻
中學畢業個陣開始番,個陣想草錢去畢業旅行。後尾讀ASSO 都keep住炒左年幾兩年賺學費。炒過唔同餐廳同場 都有唔少開心/唔開心既回憶同體驗 後尾的起心肝讀書上番u之後就發誓以後唔再炒散,諗番起個段時間半工讀咁濟真係好勵志又青春

第一次番工番到喊,都係因為俾啲炒散老屎忽恰。就算過左咁多年後都仲好記得 個陣仲細咩都唔識,啲同事見我新仔就推曬濕碎野俾我做執枱、廚房野、試過打左成5、6個鐘頭銀器無抖過,又攰又肚餓等緊收工,已經無hea做,但個陣無啦啦俾個老屎忽炒散一句撻埋黎話我係咪殘障手腳咁慢以後點出社會點點點,又爆粗又剩,佢當正我出氣袋咁鬧。個下真心崩潰覺得好委屈,等條友(蛇王)走左之後自己一個係廚房打住銀器係到啜泣 可能呢啲對於大家黎講係小事但對個陣10幾歲既靚妹既我真係好大打擊,呢個陰影真係記足一世。

當然除左呢件事之外,其他既辛苦同攰我都可以忍到 炒過最鍾意既係文華,番過佢地既F&B同Amber,記得出event/到會就好正,無咁悶,好似出商場做Event、樓盤展,出event個陣啲snacks tray去唔曬個陣啲鬼佬廚仲會請我地啲炒散食幾件,件foie gras lollipop真係好好味 記得一次做宴會到會,真山頂獨立屋豪宅,個主人家鬼佬黎,大開眼界點解香港地有人可以咁有錢 佢地請左啲明星賓客,記得有方力申同何潤東等,又有live show/bar枱set up個啲,成個拍劇場景咁,聽講個餐飯買單都成百萬 個陣做得都算開心,因為好多活動出同埋唔係自助餐個種執碟執死人

如果有機會我會試番曬自己做過既餐廳,雖然宜家對我黎講個感覺會唔同左好多,可能當係一種紀念以前咁努力既自己(?) 雖然可能已經唔同曬人,亦都無可能再見番以前一齊做過野既同事,物事人非。但個情意結會一直都係到
噉咪好囉
我之前差唔多每日12pm返到12am-2am不等
通常付出同收穫都唔係正比
都好呀,雖然完咗但都係個經歷
3萬幾一個月
冇撚有錯,返吓呢啲閪工知道吓呢個世界係點運作,提點自己要增值同向上

越諗越嬲所以置頂咗呢個定律
好消磨意志
攰撚到仆街
你係唔好彩絲
長炒重點係唔返隨時射波
好好呀

啲門面地方就整得五光十色,但係比員工或者炒散休息換衫嘅地方仲衰過貧民區咁
冇錯
兩樣野黎,外賣車手係計自僱人士
真,做得炒散根本唔撚洗驚,尤其做宴會,你大鳩啲經理再屌既話同佢係客面前開波,佢哋即刻鳩都縮番入老母個子宮到
炒散雖然閪但都係一個經歷嚟,當然越到好人好事就更好啦

有諗過要唔要試返做過嘅地方但一嚟覺得貴;二嚟因為做過所以都會知道入面嘅環境然係又唔太想去了

都唔明點解我當年捱到
珍,返過噉多份工最攰最多負能量最消磨意志嘅就係炒散
冇錯,有時仲可以大返佢哋轉頭
果時炒散執房,果時打算唔做,尾2果日話我離職就鳩hea做,最後果日即射佢波,最搞笑仲打比我問 果日番唔番工 唔夠人
果時全職做餅房,3個月頂唔順,人地大時大節一班人食得開開心心,自己就做到隻狗咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞