新手想領養貓貓

119 回覆
20 Like 14 Dislike
我養過兩隻未遇過絕育引起既事
其實關於貓痴唔痴人呢個問題 同係咪由細養大冇咩直接關係。主要睇貓嘅性格。

你去買定領養都好,見到隻貓佢肯埋黎同你玩就知佢夠痴人。

養狗就養啲你埋去佢唔理你嘅,夠乖,唔會發癲。
好貓留曬未盯朋友 有病要睇醫生既留俾街外人
有咩要搞
喂過奶
試過養一隻兩歲貓
兩年後先可以抱起唔走人
當然罐罐引佢一樣跟住人 幾個月就做到
問完貓異工就去寵物店買啦
喺fb 同一個獨立義工領養咗對貓貓
完全冇平時聽啲異工麻煩嘢,好好彩
可以留意多啲fb gp 領養post
幼貓留比自己玩
玩到差唔多一歲先出領養
連寵 petwithyouhk
佢地有ig可以去望下 都多人成功收養
我前前後後都向幾間機構申請過領養
其中有一次同XXXX foundation個負責人傾電話果陣
佢問我傾向想要咩貓 我話咩顏色咩種類都ok 但比較想隻貓痴人
佢一句得埋嚟話:痴唔痴人睇你點養㗎啫!
極無奈
最後明明約好時間去睇貓 佢就已讀不回我
幼貓/痴人成貓真係要搶咁滯,d 義工都話呢類完全唔怕無人要, 通常無人要既多數係老/惡既成貓/大病既貓,反而狗就真係好少人領養,主要香港地方細,公屋可以養貓,所以貓既市場好大. 上星期有個義工攪左領養日,14隻貓仔收到90份申請
上兩星期lap個center 見到兩隻貓都好痴人,第二日就無左
你睇下有冇鄉黑fd, 圍村成日有貓生左B,我朋友果隻都係住流浮山個朋友執比佢,不過要預有蝨同可能有病. 領養中心就好d,有咩病會同你講清楚.唐貓就應該無人賣
貓B都一樣會老
其實貓1歲以上已經成年
佢可以揀啲2/3歲嘅貓貓
同樣可以陪到佢好多時間
樓主你成功領養左貓貓之後記得同我哋分享吓
希望你早日成功!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞