新手想領養貓貓

119 回覆
20 Like 14 Dislike
兩公婆住, 自己多年 home office, 一直都想養隻貓貓
做過下功課, 衡量過能力, 早排去寵物店睇過, 本來都有心水打算買. 不過身邊朋友都建議領養, 上網太多領養資料唔識分, 講到要查家宅有 D 卻步, 又見好多都係成年貓貓, 新手怕建立唔到關係
想問大家有咩渠道建議領養, 查家宅係唔係上黎傾下計, 比佢視察環境同裝貓網就 OK
領養既話,愛協應該最唔麻煩
係,放膽小小
我都衰過一次先領養到
好簡單上你屋企傾下計睇環境 你談吐為人之類
正正常常一定無問題
成年貓先好
又唔洗教,又少左好多幼貓患病嘅麻煩
唔好問義工

會同你講 你wfh 啫係長期係屋企 貓需要獨處 你唔合適
愛協好似最少貓貓待領養
巴打果陣衰咩?
其他人講到好煩, 同埋新手自己都唔知想要乜, 怕唔識答
驚成年貓怕左人, 係唔係諗多左
係呀巴打, 其實義工點解會咁, 講到有心唔比人領養
千奇唔好搵獨立義工

你有錢間屋好靚好大除外
早兩個星期問過
總部得一隻七歲
九龍果邊得一隻九歲一隻五歲
而家唔知仲有冇
新手養成貓係最好,搵d 6個月以上

貓B 好多嘢攪....
有咩搞
我隻貓b兩個月跟我到而家三歲幾
係一開始百厭啲,同要打針絕育
其餘一切正常
我都唔知,可能人地好過我掛
最尾我經同一義工再介紹我領養第2隻7個月大既貓
都係問下你家庭狀況,屋企人同唔同意掛
因為我本身有隻貓,咁佢同埋睇我用咩貓砂貓糧
LAP啲義工好nice
大部份員工同埋個群體都係多鬼佬鬼婆,應該比較少麻煩義工
每隻貓閒閒地講緊二三十人排,幾時先輪到你,除非你肯要啲老貓/殘疾貓,或者有信心爭贏所有人

唔好勸我返轉頭, 見要探貓貓幾次, 又會上黎我屋企睇, 貓網又有指定款已經覺得好煩
敢去寵物店買咪買 買邊隻死邊隻咁解
唔會呀
最緊要你自己有耐性
同接受到貓本身就係有性格
即使你去買都未必一定有隻勁嗲人嘅貓啦
愛協唔駛查家宅
我果時Walk in揀貓填表補裝窗網相就得
貓癬cat flu,大把家長試過
絕育誘發潛在病又有
所以愛協d貓性格一定好
唔好既多數都比佢地

利申: 愛協拎過一隻流浪唐貓3歲 一入屋籠都唔洗困 周圍走冒險 係第一晚走通宵嘈住我訓 第2晚就識搵地方自己訓 一星期後天氣凍 識過嚟痴人訓添
之後我加bb貓 除左一入屋哈左2日bb貓 之後都冇野 仲幫隻bb貓奶毛同陪佢玩
岩岩睇左 adoption terms and conditions, 好似都係正路野, 研究下呢間先, 唔該巴打
其實都係利是
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞