新手想領養貓貓

119 回覆
20 Like 14 Dislike
Lap相對比較易過家訪,不過我過年前係已經過左家訪約左上中心揀貓,點知佢話冇啲一對既比我,然後佢地開左佢地既網頁比我再揀,睇中三對然後佢地話搵埋暫托家庭就可以拎貓,但係到左今日我仲周圍乞緊貓
我果期有好多兄弟姊妹,好快畀人領養晒
佢好在未揀貓之前先搞掂家訪(video call),然後見有心水即刻去foster睇
係Paws United Charity領左
唔駛家訪
尋日仲見到3隻2個半月大BB 勁cute
有一隻俾人領左
我諗自己都算正常人, 其實家訪通常衰乜野?
我果陣家訪都好快(撞岩啲義工好nice)
但之後冇聲氣真係好灰
好難講,唔同義工有唔同標準
以個窗為例,我而家已經用玻璃膠封淨一個窗再加貓網,有啲義工讚有啲就會話驚夏天會熱親啲貓
你肯養一世嘅話
買隻鐘意嘅有乜撚問題
揀間信譽良好就得

咪撚理d領養撚
其實都係睇你撞正個貓義工正唔正常
一個正路既義工會解釋畀你聽差啲咩,可以點改善
幾個月前whatsapp咗Lap填晒form有晒貓網啲相, 跟住冇晒聲氣, 到上兩個禮拜見有啱心水貓就再問吓佢, resend晒啲對話紀錄俾佢佢又話會安排home visit, 但到而家都未有消息, 唔知係咪我住新界對佢哋嚟講太遠
佢哋都接受video call代home visit?
我果陣係直接上黎
講真如果係有心既我唔介意佢地親身上黎家訪,有時仲可以請教下佢地屋企啲野點擺會對貓貓好
貓b好多小病小痛

皮膚病同骨骼最常見

太細果d仲要餵奶擠屎

6個月以上會安定好多

所以建議新手養

利申:貓b同成貓都養過
最煩既貓義工喺哂到
2個月養先好啵
慢慢培養感情
不過大左唔撚理我
貓義工出沒注意
最撚on9都係佢地
之前試過申請,啲義工夾硬逼我揀隻我唔鍾意嘅貓
我鍾意嗰隻就諸多藉口唔俾我領養
又話我新手,一係就話我長期唔係屋企
大前提係我屋企全屋裝晒窗網,所有貓嘅用品都已經買好
我果隻3個月開始養
淨係會咬我 係咪感情好好呢
我都唔介意佢哋home visit, 只係見冇晒下文所以睇吓係咪有得快啲嘅方法, 我又費事好似成日追問住佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞