多國擬推疫苗護照 世衞反對籲勿鬆懈 指「接種者仍可能播毒」

65 回覆
2 Like 42 Dislike
咁永世都唔使去
又會話你歧視佢14億人
健康碼
世衛:屌你習大大話支那未通得關
上年支那個鍾南山係咁講
冇vaccine cert就係

如果講 可以自由周圍去
應該係後生仔可以周圍去
因為後生原本就中咗都唔會好嚴重

如果vaccine cert係一樣原則
就應該係lockdown由始至終都淨係老人家

既然唔係咁 就唔應該有vaccine cert
個問題係出喺vaccine cert

如果疫苗係保護打咗嗰條友 (而家係老人)
但呢條友係會傳染人
咁佢係唔應該可以周圍去

如果自身安全就可以周圍去 唔駛lockdown
咁一開始後生就可以周圍去
50歲以下應該豁免lockdown
因為後生原本就好安全 中咗都唔會太嚴重
其實打針打60-80歲先 副作用係大過後生
但都算有實際效益 起碼唔肺炎死 可能有多廿年命

但唔少國家一開波係打80歲以上
記得有幅相 係個過百歲嘅婆婆
就算冇肺炎 唔通佢哋唔會死?
即係一個80歲以上嘅人死咗 大家會覺得好驚訝咩? 唔係一件好自然嘅事嚟嘅咩?

再者 你提嘅副作用 80+嘅身體狀況都未必適合捱啲副作用
就當你副作用捱得過 又唔駛死喺肺炎
佢哋邊係可以周圍去
Vaccine cert俾佢哋 佢哋都係留喺醫院老人院自己社區
咁vaccine cert整嚟做乜9

60-80 baby boomer嘅privilege?
死個幾個 有幾老
有咩關係?
死咗都唔駛vaccine cert
咁想打
你咪去打
疫苗passport 邊個認你
咁講
香港嘅疫苗護照可能冇人認
但國際認可嘅疫苗護照都唔應該整
尤其個疫苗嘅效果 係同後生身體抗疫能力一樣

唔知你講打乜撚嘢
而家疫苗護照 就係逼所有人打針 冇得唔打
仲要遲打嘅要軟禁 但係又冇得早啲打

利申 唔喺香港
講咁多 原來只係講風涼話
疫苗護照唔係淨係香港嘅事 ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞