PLTR 2020 Q4 財報分析

198 回覆
69 Like 1 Dislike
雖然PLTR唔會暴力成長,但會好似AMZN細水長流咁成長
我都覺得偏保守,同埋之後會唔會突然簽到大單好難預測
其實所有公司都一定係咁打低d個預期,但係出黎同實際唔會差9條街架 佢預估30%,出到黎一定唔會去到40%以上 最多都係surprise 5%咁上下
除非公司突然搵到新既爆發點咁先會growth愈黎黎多,如果唔係基數愈黎愈大一定係每年減慢,睇返pltr頭幾年growth到依家都係每年遞減既trend
冇錯,pltr似係穩建增長個類,而唔係每年爆1倍個種股,所以我都係搵其他高速成長緊公司算了
我諗開始多返business客 減低收入靠政府比較會唔會轉機/ 爆發點
有機會,但要等疫情完公司增加預算,可能要等到22年
其實PLTR完全唔缺錢,IPO某程度上係為宣傳,demo day 都係,為咗引起潛在客戶注意
公司客會點係未知數,如果q3 d公司 budget回升, 都要坐到11月左右先出q3 er先會知實際係點
自問冇咁既耐性
係囉, 增值咁慢, 你係大戶又死, 細戶又死, 大戶要用好多錢坐係到等佢慢慢升, D錢坐死晒

細戶都唔洗玩, 本小, 坐咁多年先讚得果少少落袋,時間成本都變負數
我有d覺得pltr ceo個性格好似唔係幾care股價 唔會為小股東股務咁
人地講到明注重長期成長,想股價短期內升嘅人直頭叫你唔好投資PLTR
好L有性格
我都記得佢咁講,所以佢真係我行我素好老蕭咁,wfc你買唔買佢隻股
所以我唔敢陪佢顛落下

唔係為股東股價服務既企業先係最有價值既企業
睇下點解Elon佢講未帶 spaceX 上巿原因
睇下廢老巴又點講啲公司

價值係企業真正既實力比出黎

要boost 股價服務股東

Board and ceo可以做好多鳩屎野
我反而幾欣賞呢種人,唔會為股價犧牲長期利益,Elon Musk 同 Jeff Bezos 都係咁
咁你就錯啦, 有合適既開發商unity都可以整到好高質嘅game(請參考ori系列),反而係unity開始食緊大型主機/電腦遊戲條水, unreal又好難係手機game上面同unity競爭(成本,優化,手機效能不足),所以前景其實好唔錯
正正係咁我先想趁早入定貨
要短炒賭場日日都有
如果公司扎實 就會越來越多人追捧 股價自然會上
原本預兩年,
今次咁回調起碼五年
啱,支持你借錢all in GME call,咁樣唔只賺5倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞