PLTR 2020 Q4 財報分析

198 回覆
69 Like 1 Dislike
作者創辦Palantir 個思路同本書講嘅一樣,先同政府部門合作,提供半客製化SaaS服務,壟斷冇競爭嘅小市場起家,再壯大版圖。

不過單係睇咗本書就走去all in 我覺得不可取
病毒式傳播

PayPal 咁玩

好!你可以試下我隻product 先

好用咪訂,肯定你用過之後一定會介紹埋比你朋友

同而家啲券商一樣咁玩

比啲甜頭你先
呢個post d人理性d
都會話睇下幾年
你老味出面個個post放多2日都屌哂鬼
自己睇兩年內會50蚊先 宜家科技股price in 得比想像中快
睇睇下覺得好撚熟
原來係Miula - 科技巨頭解碼 度轉左少少字搬過黎
不過圖就一樣用哂

我早幾年都有見過本書 仲以為係啲正向心理書所以冇睇到 估唔到咁大來頭 走寶了
巴打點睇tdoc
佢預計下年用戶得52-52m
完全冇增長
廢股
個人覺得傳統套估值未必好適用係新經/ 科技股上
個model未必好適合間公司
(例如係pltr你唔會知佢突然同問big name合作)
但當然 如果market大部人都揀同一個估值方式
始終股價都係受mkt demand supply決定
grad左之後太耐無掂返估值
個概念應該係預計佢未來既cash inflow再discount返黎就係佢既現價
咩價穩陣?15-17?
嗰日差唔多20蚊
個市仲未調整完 即係20唔係底
我上面幾個留言都比人負皮
無人知幾時底 分批買就得 20蚊其實要入貨
個個PLTR 都見到巴打你
因為都會好奇大家對依間公司睇法
始終自己一個人視野好有限
睇吓有無多d人交流下咁
20 蚊無入到 聽日可唔可以再跌 我想再入

有排插呀
Best book to understand software business model
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞